Alegeri în SUA | Tabloul rezultatelor după numărarea parțială a voturilor

  • 04 Noiembrie 2020 12:21
Alegeri în SUA | Tabloul rezultatelor după numărarea parțială a voturilor

Alegerile pentru funcția de președinte al Statelor Unite s-au încheiat în toate statele americane.

Potrivit CNN, candidatul democrat Joe Biden, are până la acest moment susținerea a 224 de electori, din 270 necesari, în vreme ce președintele în exercițiu, republicanul Donald Trump are asigurați 213. Joe Biden căștigă și la votul popular cu peste 50 la sută și un avans de mai mult de 2 milioane de voturi.

Însă, Donald Trump se îndreaptă către victorie, în statul american Georgia. Candidatul care câștigă în statul Georgia ar urma să obțină 16 voturi electorale. Și în Carolina de Nord, un stat cu 15 electori, Donald Trump conduce cu peste 50% din voturi. În Pennsylvania, un alt stat cu număr mare de electori -20, la fel pare să câștige Donald Trump.

Sistemul american de vot prevede că fiecărui stat îi este desemnat un număr de electori, iar dacă majoritatea alegătorilor unui stat votează pentru un candidat, toți electorii statului respectiv vor vota pentru candidatul respectiv.

În 2016, Hillary Clinton a avut cu câteva milioane de alegători mai mulți, fiind votată în state cu populație mare, însă Donald Trump a câștigat în cele din urmă, obținând 306 electori.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău