Va apărea prima emisiune de euro-obligații și vor fi lansate fonduri de pensii private

  • 10 Mai 16:46
Va apărea prima emisiune de euro-obligații și vor fi lansate fonduri de pensii private

Aflați la București la cea de-a 10-a ediție a Conferinței de Investiții din Europa Centrală și de Est, premierul Dorin Recean și șefa Băncii Naționale Anca Dragu au invitat investitorii să exploreze potențialul economic al Republicii Moldova, remarcând acțiunile autorităților pentru a crea un climat investițional favorabil. „Ne debirocratizăm, ne digitalizăm, ne modernizăm, dar mai ales ne integrăm în Uniunea Europeană cu o viteză fără precedent. Ne propunem, către anul 2030, să fim cel mai prietenos stat pentru business din UE”, a afirmat premierul, citat de Mold-Street, transmite Radio Chișinău.

Republica Moldova pregătește „prima emisiune de euro-obligații și lansarea fondurilor de pensii private”

Dorin Recean a susținut că Republica Moldova face progrese și în dezvoltarea pieței de capital, cu integrarea acesteia cu cea din România.

„Vom continua dezvoltarea pieței de capital, pe care o vom lega de Bursa de Valori de la București, pentru a avea o integrare similară a celor două piețe menită ca acțiunile/activele din Republica Moldova să poată fi ușor accesate și tranzacționate de piața de capital din București”, a spus șeful Guvernului.

Totodată, el a anunțat iarăși că Republica Moldova pregătește „prima emisiune de euro-obligații și lansarea fondurilor de pensii private”, despre care se discută deja de două decenii.

„Am un scop: capitalul din România să treacă Prutul și să găsească oportunitățile în țara noastră”, a menționat Dorin Recean.

Șeful guvernului de la Chișinău i-a asigurat pe investitori că nu există niciun risc de escaladare militară a situației din Republica Moldova din cauza Transnistriei, deși atacurile hibride din partea Federației Ruse nu încetează.

Mai mult! El a susținut chiar că Transnistria reprezintă, de asemenea, o oportunitate pentru investiții.

 

BNM va facilita libera circulație a capitalului și a serviciilor financiare

Tema a fost dezvoltată de guvernatoarea BNM Anca Dragu, care a abordat teme actuale pentru cadrul investițional. În mod special, guvernatoarea a menționat stabilitatea macroeconomică.

„Recenta decizie a BNM de scădere a ratei dobânzii de politică monetară la 3,60 la sută contribuie semnificativ la creșterea apetitului investițional în Republica Moldova, implicit, creează cadrul propice pentru o dezvoltare economică pe principii sustenabile”, a afirmat Anca Dragu.

Guvernatoarea s-a referit și la construirea unui cadru legislativ armonizat cu cel al țarilor UE, inițiativă în cadrul căreia BNM a solicitat o evaluare a legislației din Republica Moldova în perspectiva echivalenței legislației bancare moldovenești cu cea europeană.

De asemenea, Anca Dragu a reiterat nevoia modernizării pieței de capital a Republicii Moldova. „Ca instituție responsabilă de supravegherea prudențială și stabilitatea pieței financiare, ne dorim să facilităm libera circulație a capitalului și a serviciilor financiare”, a spus guvernatoarea BNM.

Radu Oprea, ministrul român al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, a afirmat că în situația actuală principala oportunitate este reprezentată de faptul că România poate fi un hub logistic pentru reconstrucția Ucrainei.

Totodată, el a menționat progresele în atragerea proiectelor de investiții în România și în Republica Moldova.

 

Va apărea prima emisiune de euro-obligații și vor fi lansate fonduri de pensii private

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Tue
18
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău