INTERVIU | Ion Iovcev: Ziua Europei ne unește, dezbinarea vine de la Kremlin (Audio)

  • 10 Mai 14:19
0%
00:00:00
00:00:00

De ziua Europei, marcată în acest an în prag de deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, Radio Chișinău publică un scurt interviu cu profesorul Ion Iovcev, cel care, timp de 30 de ani, a fost directorul liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, una din cele opt școli subordonate Chișinăului din regiunea transnistreană, supuse presiunilor constante din partea administrației transnistrene.

Radio Chișinău: Dle Iovcev, e o zi cu o încărcătură istorică aparte, 9 mai 2024, pentru Republica Moldova. Ce înseamnă această zi pentru dumneavoastră personal care v-ați dedicat viața luptei pentru libertate, pentru pace și pentru tot ce înseamnă valori europene.

Ion Iovcev: Cu păreri de rău, URSS, iar acum Federația Rusă a confiscat această dată. Prea bine se cunoaște, că dacă n-ar fi fost Statele Unite, Uniunea Sovietică nicidecum nu putea câștiga acest război. Ziua de 9 mai nu este sărbătoare. Este, de fapt, o zi de pomenire a celor care au au murit, milioane și milioane de oameni nevinovați. Și nu doar ruși au căzut. Au căzut foarte mulți oameni, mulți basarabeni, folosiți drept carne de tun, așa cum se întâmplă acum în Ucraina. Deci, ziua din 9 Mai este o zi neagră. Unii politicieni în zilele noastre i-au dat un alt înțeles. Fac marșurile acestea cu panglica bicoloră, după care sărbătoresc cu băuturi, grătare și așa mai departe. Aceasta este o zi de comemorare.

/.../

Radio Chișinău: Cum credeți, Ziua Europei începe să ne unească mai degrabă sau continuă să ne dezbine? 

Ion Iovcev: Ziua Europei ne unește. Anul trecut în țărișoara asta a noastră, Republica Moldova, au venit atâția reprezentanți din Uniunea Europeană. Pe acest petic de pământ. Mă refer la Summit-ul Comunității Politice Europene organizat la Bulboaca. Ziua Europei ne unește, cu toate că mai sunt cei care încearcă să ne dezbine, folosind etnicii găgăuzi din sudul Basarabiei. La fel, folosind Tiraspolul, Orheiul și Bălțiul. Dar ar trebui să înțeleagă populația din regiunea găgăuză că atâtea investiții s-au făcut din partea Uniunii Europene acolo, din partea României… Ce drumuri au fost făcute în Comrat, drumuri din bani și granturi europene… Eu vreau ca copiii, elevii noștri să aibă un viitor mult mai luminos. Nu vrem să apară iar cortina de fier. Nu vrem războiul rece, dar cu atât mai mult nu vrem un război fierbinte. Nimănui nu-i aduce folos dezbinarea asta. Dar dezbinarea asta știm noi de unde vine, vine de la Kremlin. Și miliardul acela furat de către Șor este folosit din Rusia pentru dezbinare, pentru războiul acesta informațional, pentru a da jos actuala guvernare și schimbarea puterii cu una prorusă pentru a crea un al doilea front în spatele Ucrainei.

Radio Chișinău: În contextul geopolitic actual, vedem această oportunitate istorică, creată din păcate pe fundalul acestor evenimente tragice care se întâmplă în Ucraina /.../. Cum vedeți perspectivele Republicii Moldova în acest context?

Ion Iovcev: Sunt niște evenimente ieșite din comun. Nu ne așteptam noi în veacul XXI să vedem războiul, dar știm un lucru, că imperiile, mai devreme, ori mai târziu, ele dispar. Aceste tulburări sigur vor aduce zile senine, eu sunt convins că noi avem viitor, dar foarte mult depinde de noi. Rolul foarte mare este al școlii, al bisericii. Școala este aceea care pregătește tânăra generație, pregătește viitorul nostru. Bisericile Mitropoliei Basarabiei propagă valorile europene. Dar nu ar trebui să fie așa cum face biserica lui Putin, cu patriarhul Khiril, care sfințește tancurile, avioanele, rachetele și binecuvântează moartea în Ucraina. Cred că Ucraina va rezista, va fi susținută și este susținută de comunitatea internațională, iar noi să ajungem la locul nostru, în Europa, alături de frații noștri de peste Prut, fiindcă sângele apă nu se face...

Radio Chișinău: Dumneavoastră nu mai conduceți liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol, dar totuși puteți să apreciați care este situația acestor școli în contextul acestui război, care se întâmplă în Ucraina?

Ion Iovcev:  Aparent, parcă e liniște, e mai bine, în 2022 era foarte presant. Nu se știa care va fi soarta. Nu de-a Domnul, însă, să piardă Ucraina. Noi atunci pierdem limba și școlile românești, nu numai din Tiraspol, le pierdem și în Basarabia. Transnistria e în stânga Nistrului, dar economic depinde de Uniunea Europeană. Însă KGB-ul conduce politica la Tiraspol. Pentru noi, totuși, piatra asta din Transnistria, armata a 14-lea, e un mare pericol. Școlile s-au mai schimbat. Vin tare mulți copii ruși și studiază, pentru oportunități.  

Pentru a asculta integral interviul cu Ion Iovcev faceți click pe imagine.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:88 %
Vint:6,17 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău