UTM și USM vor fuziona

  • 10 Mai 14:37
UTM și USM vor fuziona

Două din cele mai mari universități din Republica Moldova, Universitatea Tehnică și Universitatea de Stat, intenționează să fuzioneze și să se transforme în Universitatea din Chișinău. Inițiativa, care urmează a fi discutată pe parcursul următorului an, vine din partea rectorilor celor două universități, fiind motivată de scăderea continuă a numărului de studenți, precum și de necesitatea consolidării și modernizării învățământului superior din țară. Declarații în acest sens au fost făcute de rectorii celor două instituții, transmite IPN.

Subiectul fuzionării USM și UTM a fost discutat la ședința Consiliului rectorilor care a avut loc săptămâna trecută. Rectorul USM, Igor Șarov, spune că o reformă este inevitabilă în condițiile scăderii dramatice a numărului de studenți în Moldova. Dacă în 2007 erau 132 de mii de studenți, în 2020 – numai 52 de mii de studenți.

Ideea fuzionării USM și UTM a fost discutată pe interior în fiecare universitate, înainte de a fi lansată în spațiul public. Rectorul UTM, Viorel Bostan, precizează că nu este vorba de o fuziune prin absorbție, când universitatea mai puternică înglobează un actor mai slab, dar despre unirea a două universități puternice, care să se complementeze. Fuziunea se face pentru a crea o instituție puternică, capabilă să facă față provocărilor.

Potrivit lui Viorel Bostan, nu doar descreșterea studenților este motivația pentru unirea celor două universități. La nivel internațional practic în fiecare an fuzionează universități pentru a fi create entități mai puternice. O motivație este preluarea tendințelor de la nivel global, este vorba și despre creșterea calității studiilor, complementarea programelor, crearea condițiilor de multidisciplinaritate și, ca rezultat, sporirea atractivității pentru studenți. După fuziune, va fi un singur rector și un senat, dar numărul profesorilor nu va descrește.

Ministrul educației, Dan Perciun, a salutat inițiativa. El a spus că „un asemenea proces ar fi o premieră pentru Republica Moldova, ar fi un proces pe deplin agreat cu comunitățile universitare și un test de maturitate cu privire la ce urmează să se întâmple în următorii ani”.

În 2022 Universitatea de Stat din Moldova a absorbit Academia de Administrare Publică și alte 13 institute de cercetare care sunt conectate la programele de studii superioare de licență, master și doctorat ale USM. Iar Universitatea Tehnică a Moldovei a fuzionat cu Universitatea Agrară de Stat din Moldova și cu alte trei institute de cercetare.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Tue
18
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău