Proiect de 10 mln euro pentru avansarea pe calea tranziției verzi, lansat de UE și PNUD

  • 10 Mai 14:55
Proiect de 10 mln euro pentru avansarea pe calea tranziției verzi, lansat de UE și PNUD

Uniunea Europeană și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare lansează un proiect de 10 milioane de euro care vine să sprijine autoritățile Republicii Moldova în eforturile de avansare a agendei de transformare verde. Lansarea proiectului UE-PNUD „Facilitarea unei tranziții verzi incluzive în Republica Moldova”, cu o durată de patru ani, a avut loc de Ziua Europei la Chișinău, transmite IPN.

Proiectul este centrat pe Pactul Verde al UE, un set de inițiative de politici care urmează să fie transpuse de Moldova în procesul său de aderare la UE. Acestea vor avea drept finalitate atingerea neutralității climatice și îndeplinirea angajamentelor asumate prin Acordul de la Paris.

Daniela Gasparikova, reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova, a declarat că proiectul lansat își propune să creeze premisele pentru adoptarea tehnologiilor și practicilor verzi de către sectorul privat, de către cetățenii moldoveni în viața lor de zi cu zi și încurajează dezvoltarea afacerilor responsabile față de mediul înconjurător. Vor fi sprijinite soluții verzi inovatoare în diferite sectoare economice, cum ar fi introducerea principiilor economiei circulare de a reduce consumul, de a reutiliza/repara și recicla. Astfel, se va facilita crearea de noi oportunități de afaceri, mai eficiente și cu presiuni reduse asupra mediului.

Solomon Ioannou, manager de programe, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, a menționat că tranziția către o economie verde este necesară nu doar pentru conservarea planetei, dar și pentru că reprezintă numeroase oportunități economice. Prin investițiile în surse de energie regenerabilă, infrastructură durabilă și tehnologii verzi, Europa poate crea noi locuri de muncă, poate stimula inovația și poate impulsiona creșterea economică.

Proiectul va sprijini testarea soluțiilor verzi inovatoare în diferite sectoare ale economiei. Totodată, vor fi puse în practică noi modele de afaceri care vizează reciclarea, reutilizarea și repararea.

Proiectul vizează implementarea principiilor de responsabilitate extinsă a producătorului, promovarea tehnologiilor de energie regenerabilă, înființarea plantațiilor energetice pentru producția de combustibil solid din biomasă, testarea măsurilor de mobilitate durabilă și transport ecologic și modernizarea infrastructurii de monitorizare a calității aerului. Populația va fi încurajată să adopte practici ecologice în rutina zilnică, iar antreprenorii să dezvolte afaceri durabile, cu scopul de a crea un sprijin comun pentru cauza tranziției verzi.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,06 m/s
Tue
18
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău