Dezbatere IPN | Andrei Curăraru: Dacă Rep.Moldova nu va alege calea europeană, aceasta ar putea deveni o enclavă rusească
-
10 Mai 15:48
Aderarea la UE oferă statelor membre numeroase avantaje economice și de securitate. Dar dacă Rep. Moldova nu va alege calea europeană, aceasta ar putea deveni o enclavă rusească, atenționează experții în cadrul unei dezbateri publice organizată de IPN, la tema „Extinderea UE după destrămarea URSS: cauze și efecte. Lecția Moldovei”, transmite Radio Chișinău.
Statutul de țară candidat la Uniunea Europeană oferit Rep. Moldova o scoate din zona gri. Dacă Rep. Moldova va face o întrerupere pe calea reformelor, va reveni în zona de influență rusească, spune analistul politic Igor Boțan.
„Cu Rusia ce experiență am avut? Imperiul Țarist a fost închisoarea popoarelor. Imperiul Sovietic a fost Arhipelagul Gulag. Dacă facem o pauză și reformele nu reușesc, unde nimerim? Revenim într-o formă de imperialism rusesc, care iată acum se realizează și noi îl resimțim. În ultimul moment după ce Rusia a agresat Ucraina, iată Uniunea Europeană face acest gest și la conferința de la Davos în acest an înalții funcționari europeni au recunoscut că au oferit Rep. Moldova, Ucrainei și Georgiei statutul de țară candidată pentru a le scoate din zona gri, adică pentru a le oferi ceea ce celorlalte țări prin criteriile de la Copenhaga li s-a oferit în 1993.”, a afirmat Boțan.
Rep. Moldova ar putea deveni o enclavă rusească, în cazul în care nu va alege calea europeană, a atenționat expertul în probleme de securitate Andrei Curăraru, de la Watch Dog.
„Opțiunea noastră civilizațională este să devenim membru cu drepturi depline al Uniunii Europene sau să avem un statut straniu de enclavă rusească, astfel Rep. Moldova să fie înconjurată de state care îi sunt ostile. În timp ce Ucraina merge ferm pe calea integrării europene și România este deja în Uniunea Europeană, noi ne-am înconjura de alte state care ar avea o altă viziune, o altă mentalitate.”, a declarat Andrei Curăraru.
Rep. Moldova are mai multe probleme în calea integrării europene, inclusiv legate de regiunea transnistreană, dar și de cea găgăuză, a atenționat președintele Asociației Istoricilor Anatol Petrenco. El consideră că războiul Rusiei împotriva Ucrainei urgentează acest parcurs:
„Problema cu raioanele din stânga Nistrului este una care deocamdată Chișinăul oficial dorește să-i convingă pe separatiști de faptul că e mai bine în Uniunea Europeană. Mai nou, apare factorul găgăuzilor, care deschis spun că ei nu vor ca Rep. Moldova să adere la Uniunea Europeană, deși foarte mulți lideri din Găgăuzia deja sunt stabiliți în Uniunea Europeană și comerțul făcut cu Galațiul e bine cunoscut. Conducerea Rep. Moldova ar trebui să vorbească deschis cu populația despre avantajele aderării Rep. Moldova la Uniunea Europeană”, spune Anatol Petrenco.
Potrivit istoricului, Republica Moldova, în calitate de stat candidat la aderare, trebuie să se adapteze noilor realități.