Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, convocat de Ministerul rus de externe. Reacția MAE

  • 29 Martie 16:24
Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, convocat de Ministerul rus de externe. Reacția MAE

Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse l-a convocat pe ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darii, pentru a-i prezenta nota de protest față de decizia părții moldovenești din 19 martie de a declara persoană indezirabilă un angajat al Ambasadei Rusiei la Chișinău” și de a interzice intrarea în Republica Moldova a unei delegații ruse care să participe la cea de-a 34-a sesiune a Conferinței regionale pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), în perioada 14-17 mai. Ca răspuns la expulzarea angajatului Ambasadei Rusiei la Chișinău, partea rusă declară „persona non grata” un angajat al Ambasadei Republicii Moldova în Rusia, transmite IPN.

Ambasadorului Lilian Darii i s-a indicat asupra faptului că „Chișinăul abuzează în mod deliberat de statutul de țară gazdă și politizează în mod deschis activitățile FAO”. În opinia MAE rus, „o astfel de auto-guvernare a autorităților moldovenești încalcă flagrant angajamentul lor de a asigura participarea egală a tuturor statelor membre la acest eveniment ONU”.

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a confirmat convocarea ambasadorului Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darii, la sediul ministerului rus de externe. MAE își exprimă regretul față de decizia de a declara un colaborator al Ambasadei Republicii Moldova la Moscova persona non-grata pe teritoriul Federației Ruse, iar acesta urmează să revină în țară. MAE susține că autoritățile Republicii Moldova întreprind toate măsurile necesare în vederea prevenirii tentativelor de imixtiune în afacerile interne ale Republicii Moldova.

Ministerul Afacerilor Externe din Moldova a decis să nu admită participarea la Conferința regională a FAO, în persoană, a reprezentanților oficiali ai Federației Ruse, și limitarea la nivelul ambasadei sau în format online, având în vedere războiul continuu de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, care a încălcat flagrant Carta ONU, a declanșat multiple crize și a subminat securitatea alimentară la nivel internațional. Pe 19 martie, Ministerul de Externe din Republica Moldova a anunțat că un angajat al ambasadei Federației Ruse a fost declarat persona non grata. Decizia i-a fost comunicată ambasadorului rus Oleg Vasnețov, convocat la MAE ca urmare a deschiderii de către Federația Rusă a secțiilor de votare pe teritoriul regiunii transnistrene pentru alegerile prezidențiale din Rusia, contrar poziției autorităților constituționale ale Republicii Moldova.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău