SUA anunță o nouă tranșă de șase miliarde de dolari de ajutor destinat Ucrainei, care include rachete de tip Patriot

  • 27 Aprilie 13:35
SUA anunță o nouă tranșă de șase miliarde de dolari de ajutor destinat Ucrainei, care include rachete de tip Patriot

Secretarul american al Apărării Lloyd Austin a anunțat vineri un nou ajutor militar – în valoare de șase miliarde de dolari – destinat Ucrainei, în contextul în care Washingtonul încearcă să recupereze întârzierea livrărilor americane către Kiev, după luni de impas în Congres, relatează AFP. Pachetul include rachete de tip Patriot, scrie The Associated Press, conform News.ro.

Noul ajutor este al doilea anunțat săptămâna aceasta, în urma unui ajutor în valoare de un miliard de dolari destinat Kievului, dezvăluit miercuri, scrie G4Media.

Aceste două sume fac parte din bugetul unei asistențe a Kievului în valoare de 61 de miliarde de dolari, adoptat prin vot săptămâna aceasta în Congres și promulgat miercuri de către președintele Joe Biden, în contextul în care Ucraina se confruntă cu dificultăți în războiul împotriva Rusiei.

Ajutorul în valoare de un miliard de dolari provine din stocuri americane de armament, iar cel anunțat vineri din contracte cu industria apărării sau cu parteneri.

Acest lucru înseamnă că necesită mai mult timp pentru a ajunge pe câmpul de luptă.

După ce a promulgat miercuri o lege care prevede o vastă asistență militară și economică a Ucrainei în valoare de 61 de miliarde de dolari, Joe Biden a promis o trimitere rapidă și masivă de armament.

Statele Unite sunt principalul susținător militar al Kievului, însă Congresul nu a a doptat această anvelopă masivă destinată aliatului său de aproape un an și jumătate, în pricipal din cauza unor certuri politice.

Washingtonul a anunțat anterior un ajutor destinat Ucrainei doar o singură dată în acest an, un ajutor în valoare de 300 de milioane de dolari, în martie, care a fost posibil doar mulțumită unor economii realizate de Pentagon la alte achiziții.

Adoptarea acestui plan de ajutor este o ușurare pentru armata ucraineană, care se confruntă cu o penurie de recruți și muniție, împotriva unei presiuni constante a trupelor ruse în est.

Autoritățile preconizează o degradare pe front eventual încă de la jumătatea lui mai.

Reluarea ajutorului american va permite armatei ucrainene să reia inițiativa împotriva Rusiei.

Însă pregătirea unei contraofensive va fi mai lungă, a estimat joi o oficială militară americană.

”Ucrainenii și-au raționalizat muniția de o vreme (…), deci rușii, ca să rezumăm, au reluat inițiativa”, a declarat presei o oficială militară americană sub protecția anonimatului.

Ajutorul militar al aliaților ”le va permite ucrainenilor să înceapă să reia inițiativa”, însă ”nu va fi un proces rapid”, a adăugat ea.

Recepția și implementarea operațională a noilor livrări va dura timp, fie și numai ”privind apărarea pozițiilor lor. Așadar, nu aș prevedea nicio ofensivă de mare amploare într-o primă fază”, declara ea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău