Tudor Ulianovschi | Aplicațiile militare care au loc în regiunea transnistreană sunt o provocare

  • 02 Noiembrie 2018 16:29
Tudor Ulianovschi | Aplicațiile militare care au loc în regiunea transnistreană sunt o provocare

Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Tudor Ulianovschi, susține că aplicațiile militare care au loc în regiunea transnistreană, pe teritoriul Republicii Moldova, sunt o provocare. Iar autoritățile vor fi tot timpul vehemente pentru a critica această practică. „Lucrăm cu OSCE-ul și cu alte structuri pentru a promova poziția noastră”, a declarat șeful diplomației moldovenești într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

„Noi trebuie să vociferăm ceea ce considerăm noi că este important pentru Republica Moldova. Și această poziție a Republicii Moldova a prins contur atunci când la New York, pe 22 iunie, a fost votată rezoluția, care a reprezentat un semnal și o presiune pozitivă pentru Federația Rusă ca existența unei solidarități internaționale pe acest subiect. Da, rezoluția nu este una coercitivă, Consiliul ONU pentru Securitate, dar este un semnal că ONU susține poziția Republicii Moldova și de fapt reiterează angajamentul anterior asumat la Istanbul în 1999 de către Federația Rusă pentru a relua procesul de evacuare a trupelor și munițiilor”, a notat ministrul.

Potrivit lui, este necesară precizarea care ține de două tipuri de trupe rusești pe teritoriul Republicii Moldova, în regiune – forțele de menținere a păcii și acel Grup operativ al forțelor ruse. Ministrul spune că GOTR-ul este de fapt o reminiscență a Armatei a 14-a a Uniunii Sovietice. „Și aici această rezoluție la ONU fixează elementul distinctiv între ambele tipuri de forțe rusești și doi: spune foarte clar nevoia de a retrage aceste trupe și muniții. În opinia noastră, aplicațiile militare care au loc în Transnistria, pe teritoriul Republicii Moldova, sunt o provocare și tot timpul vom fi vocali și vehemenți pentru a critica această practică. Lucrăm cu OSCE-ul și cu alte structuri pentru a promova poziția noastră”, susține șeful diplomației.

Tudor Ulianovschi a mai spus că relația cu Federația Rusă este multidimensională și ea se dezvoltă pe filiera Președinției, pe filiera parlamentară, pe filiera guvernamentală, economică, socială etc. „Noi dorim să avem o relație constructivă, pragmatică, dar și corectă cu Federația Rusă, care să nu afecteze independența, suveranitatea națională a Republicii Moldova”, spune oficialul.

Ministrul de externe s-a referit și la relațiile externe cu Bruxelles și Washington, subliniind că Acordul de Asociere cu UE nu vine în contradicție cu angajamentele Republicii Moldova în cadrul CSI. În altă ordine, ministrul a mai spus că SUA sunt gata să continue sprijinul pentru a asigura buna guvernare în Republica Moldova și sunt gata să susțină Republica Moldova în parcursul european și pe reglementarea pașnică a conflictului transnistrean.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău