Interviu | Andrei Curăraru: Republica Moldova își propune să devină un hub de reconstrucție a Ucrainei post-război sub mai multe aspecte

  • 21 Iunie 07:51
Interviu | Andrei Curăraru: Republica Moldova își propune să devină un hub de reconstrucție a Ucrainei post-război sub mai multe aspecte

Rep. Moldova, ca stat vecin își propune să devină un hub de reconstrucție a Ucrainei post-război, prin asigurarea transportului de bunuri și mărfuri în statul devastat de agresiunea Rusiei, înregistrarea și sau relocarea unor firme care să asigure la capacitate maximă nevoile statului vecin, dar și la deminarea teritoriului, spune expertul WhatchDog Andrei Curăraru într-un interviu la Radio Chișinău. Astăzi, la Chișinău, are loc prima conferință internațională economică cu tema: „Reconstrucția Ucrainei. Rolul Republicii Moldova”. Evenimentul este organizat de Camera de Comerț și Industrie Moldova-China, Camera de Comerț Italo-Moldavă, Camera de Comerț și Industrie Franța Moldova și Asociația Investitorilor din România.

Conferința pentru reconstrucția Ucrainei, organizată  vineri, 21 iunie,  la Chișinău,  arată interesul sporit al unor state pentru Republicii Moldova ca un hub pentru reconstrucția Ucrainei.

Reconstrucția Ucrainei va însemna și dezvoltarea Rep. Moldova, și totodată reintegrarea teritorială a statului, mai spune expertul Andrei Curăraru, într-un interviu realizat de Ina Guțu.

Andrei Curăraru: Republica Moldova își propune să devină un hub de reconstrucție a Ucrainei post-război sub mai multe aspecte. Având în vedere poziția noastră geografică, putem contribui esențial la transportul bunurilor și mărfurilor către Ucraina. Totodată, este clar că va fi nevoie de o capacitate mai mare de firme de construcție, utilaj și așa mai departe, care depășesc posibilitățile pe care le are Ucraina la moment. Vorbim despre investiții care trebuie să fie realizate și ele pot fi realizate inclusiv prin Republica Moldova, prin înregistrarea, de exemplu, în zonele economice libere a unor firme care să contribuie la construcție. De asemenea, ne-am propus să participăm la procesul de deminare a teritoriului Ucrainei în post război, contribuind astfel nu doar la bunăstare economică a statului vecin, dar și la securitatea acestuia.

Conferința pentru reconstrucția Ucrainei organizate vineri, 21 iunie,  la Chișinău,  vine din partea unei serii de instituții, între care Camera de Comerț și Industrie Moldova- China, Camera de Comerț Italo-Moldavă, dar și Asociația Investitorilor din România, fapt ce arată interesul sporit al acestor state pentru utilizarea Republicii Moldova ca un hub pentru reconstrucția Ucrainei. Cred că și firmele ucrainene ar fi interesate în acest sens, unele dintre ele putând fi relocate, pe un termen scurt, în vederea considerării reconstituirii lanțurilor logistice și pregătirii procesului de reconstrucție.

Radio Chișinău: Dle Curăraru, reconstrucția Ucrainei v-a însemna, de fapt, prin ceea ce ne-ați comunicat dumneavoastră, și o dezvoltare a Republicii Moldova - mai multe firme, inclusiv această conexiune și investiții în infrastructură care va conecta Ucraina și Rep. Moldova de Uniunea Europeană.

Andrei Curărararu: Cred că aici vorbim, în primul rând, de proiecte de infrastructură și, în primul rând, trei tipuri de infrastructură. Infrastructura rutieră, care poate fi reconstruită și utilizată activ pentru transportarea bunurilor, căile logistice, reanimarea căii ferate a Republicii Moldova ca un proiect care nu este tocmai funcțional, dar ar putea fi utilizat masiv în transport.

Dar ar putea fi utilizată, la transportarea de bunuri către Ucraina, și infrastructura energetică, pentru că înțelegem că reconectarea Republicii Moldova la căile energetice ale Ucrainei ne-ar aduce și nouă beneficii esențiale. Pe lângă aceste investiții de infrastructură, vorbim și despre dezvoltarea unor business-uri de nișă, printre care cel de construcție, cel de aprovizionare logistică, dar și posibilitățile de comerț, de dezvoltare chiar și  a infrastructurii IT, prin intermediul transferului unor facilități din Ucraina în Republica Moldova.

 Depinde doar de noi cum noi vom putea să participăm la procesul de reconstrucție și să ne integrăm în acest veritabil Plan Marshall despre care se vorbea inclusiv și la summit-ul de pace din Elveția. Acolo, mai  multe state europene au confirmat că vor susține Ucraina plenipotențiar după finalizarea războiului și vor contribui esențial în reconstruirea economiei, infrastructurii, dar și a elementelor de viață socială din statul vecin.

Radio Chișinău: Prima Conferință pentru reconstrucția Ucrainei a avut loc la Berlin, în Germania, săptămâna trecută.  Am văzut și declarațiile premierului Dorin Recean de după această conferință care spunea că Republica Moldova este pregătită să-și asume un rol activ și să devină un centru strategic esențial pentru reconstrucția țării vecine. Moldova, cum ați menționat dumneavoastră, ar putea veni cu această expertiză în deminarea teritoriilor ucrainene, pentru că avem în spate o istorie, războiul cu Rusia din 1992. Cu ce alte expertize ar mai putea veni Republica Moldova?

Andrei Curăraru: Vorbim în primul rând despre capacitățile industriei de construcții din Republica Moldova. Știm că am avut un boom de construcții în perioada recentă. Există și planuri naționale extinse de reconstruire a drumurilor, dar și construcții de infrastructură civilă, blocuri de apartamente, până la construcția unor stadioane sau centre comerciale.

Dar ce trebuie de înțeles în primul și primul rând este că necesitățile de reconstrucție vor depăși net posibilitățile Ucrainei existente la moment și pe lângă acea expertiză specifică de care va avea nevoie Ucraina, ea va avea nevoie și de firme suplimentare care se ocupe de aspecte logistice, de brațe de muncă pentru reconstrucție, mai ales având în vedere faptul că nu este clar când începe acest proces de reconstrucție și care va fi situația celor mobilizați în armata ucraineană. Totodată, este nevoie de o susținere mai largă în procesul de reconstrucție, în negocierile cu statele europene care vor oferi susținere financiară în acest sens și vorbim de sute de miliarde de dolari care urmează să fie investite în statul vecin.

Aici Republica Moldova mai degrabă trebuie să dezvolte anumite capacități, inclusiv capacități logistice și capacități de transport decât să reutilizeze pe cele pe care le are, fiindcă avem o experiență destul de limitată în astfel de proiecte de reconstrucție mari. Proiecte precum acel lanț  logistic de la Giurgiulești, proiecte legate de dezvoltarea industriilor de cablaj care au fost realizate în Republica Moldova arată că noi avem potențialul de a extinde această experiență, inclusiv în statul vecin vedem și un interes din partea ucrainenilor, în specia un interes regional din partea celor din  regiunea Odessa care în mod natural ar fi parteneri buni pentru Republica Moldova în această mișcare.

Radio Chișinău: Cifrele pe care le-am văzut până acum, făcute publice, estimează un cost de reconstrucție a Ucrainei undeva la 450 de miliarde de euro…

Andrei Curăraru:   Cam asta am văzut și eu, dar acestea sunt costurile estimate la moment, fără impactul social, adică costurile legate de repatrierea  migraților forțați, costurile legate de anumite activități militare specifice, precum cele de deminare. Dacă conflictul trenează, ne putem pomeni și cu cifre de nivelul unui trilion  de dolari.

Radio Chișinău: Și la final, dle Curăraru, reconstrucția Ucrainei va însemna, de fapt, reintegrarea Republicii Moldova, întrucât regiunea transnistreană este în iminenta apropiere de statul vecin. Cum vedeți dumneavoastră și acest aspect?

Andrei Curăraru: Eu cred că și tot ce înseamnă business-ul din stânga Nistrului va fi interesat de participarea la acest proces. Am văzut o deschidere mai mare în stânga Nistrului față de cooperarea internațională. De exemplu, uzina Lafarge se află în Rezina, iar produsele acestea ar putea fi utilizate pe larg în reconstrucția din Ucraina. Ceea ce este important pentru Republica Moldova este să fie condiționată participarea regiunii la acest proces de intrare în legalitate totală în Republica Moldova, adică achitarea taxelor de import-export, taxelor pentru venituri și altor impozite ca firme înregistrate oficial în Republica Moldova. Or veniturile estimate în legătură cu acest proces vor motiva suficient firmele de acolo să accepte aceste condiții, cu siguranță.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
16,63
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Sat
22
Sun
16
Mon
14
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău