Unde au studiat cei mai bogați oameni din lume. Topul universităților cu cei mai mulți studenți miliardari

  • 14 Iunie 21:00
Unde au studiat cei mai bogați oameni din lume. Topul universităților cu cei mai mulți studenți miliardari

Forbes.com a realizat un top cu universitățile unde au absolvit cei mai mulți miliardari americani, printre acești numărându-se Elon Musk, designerul Tory Burch sau Jeff Bezos.

Universitatea din Pennsylvania

36 de miliardari

Universitatea din Philadelphia are cei mai mulți miliardari care au fost studenți. Printre aceste nume se află și Elon Musk de la Tesla, fostul președinte Donald Trump și cofondatorii Apollo, Marc Rowan și Josh Harris. Penn se află, de asemenea, în sângele moștenitorilor averii Estée Lauder, Leonard Lauder, William Lauder, Aerin Lauder și Ronald Lauder fiind toți studenți de-a lungul a patru decenii. Leonard și Ronald Lauder au ajutat la înființarea Institutului Lauder de la Penn, care oferă diplome de MBA și masterat în studii internaționale, iar Leonard Lauder a donat 125 de milioane de dolari universității în 2022 pentru a crea un program de asistență medicală fără taxe de școlarizare. Deși mulți directori executivi – de la Brian Roberts de la Comcast la Ankur Jain de la Bilt Rewards – au studiat afaceri la Wharton, nu este singura școală din cadrul universității care produce absolvenți bogați. Designerul Tory Burch a obținut o diplomă în istoria artei la Penn, în timp ce producătorul de film Dick Wolf a studiat engleza, scrie economedia.ro.

Universitatea Stanford

30 de miliardari

Școala din Silicon Valley a ajutat la modelarea a numeroși miliardari din domeniul tehnologiei, de la Andy Fang și Stanley Tang, care erau studenți când au cofondat aplicația de livrare de mâncare DoorDash, la Evan Spiegel și Bobby Murphy, doi frați care au creat proiectul care a devenit Snapchat. Mai mulți moguli din domeniul bancar și financiar au absolvit cu o diplomă de licență în cadrul instituției, printre care Charles Schwab, Richard Fairbank de la Capital One și Scott Crabill, managing partner la firma de private equity Thoma Bravo. Apoi, mai este Jerry Yang, care și-a finalizat studiile de licență și de masterat la Stanford, apoi a cofondat Yahoo după ce a renunțat la un program de doctorat la această școală. În prezent, Yang prezidează consiliul de administrație al universității.

Universitatea Harvard

28 de miliardari

Harvard College i-a educat pe Natalie Portman, Neil deGrasse Tyson, șase președinți americani – și peste două duzini de miliardari americani actuali. Printre aceștia se numără director general al Microsoft Steve Ballmer și cofondatorul Airbnb Nathan Blecharczyk. Unii absolvenți sunt legende din Boston, printre care Jim Koch, creatorul berii Sam Adams, și Tom Werner, al cărui Fenway Sports Group deține Boston Red Sox, Fenway Park și o mare parte din New England Sports Network. La fel de faimoși ca absolvenții școlii sunt însă și cei care au abandonat școala. Bill Gates, de exemplu, a plecat pentru a lansa Microsoft în 1975, în timp ce Mark Zuckerberg a plecat în 2004 pentru a se ocupa de Facebook. El și soția sa, Priscilla Chan, care s-au cunoscut la Harvard, au anunțat în 2021 că vor dona 519 milioane de dolari universității prin intermediul Fundației Chan Zuckerberg pentru a lansa și opera Institutul Kempner pentru studiul inteligenței naturale și artificiale, numit după mama lui Zuckerberg.

Universitatea Yale

19 miliardari

Fondatorul FedEx, Fred Smith, este celebru pentru faptul că a scris o lucrare de economie în timp ce era student la Yale, care mai târziu a devenit baza companiei de 90 de miliarde de dolari (venituri). Cei trei moștenitori din spatele companiei de dulciuri Mars, Inc. au studiat la Yale, la fel ca magnații petrolului Lee, Edward, Robert și Sid Bass. Printre alți miliardari care au studiat la Yale se numără președintele și directorul executiv al Blackstone, Stephen Schwarzman, care a donat 150 de milioane de dolari universității în 2015 pentru a crea un nou centru studențesc, precum și Ben Silbermann și Paul Sciarra, care au cofondat site-ul Pinterest.

Universitatea Cornell

13 miliardari

SC Johnson College of Business de la Cornell, numit după fondatorul gigantului omonim de produse de curățenie de uz casnic, are trei absolvenți în viață din a cincea generație a familiei: Helen Johnson-Leipold, H. Fisk Johnson și S. Curtis Johnson, care împreună au promis 150 de milioane de dolari în 2017 pentru a finanța școala. În afara școlii de afaceri, printre absolvenții de inginerie se numără David Duffield, care a cofondat companiile de software PeopleSoft și Workday, și Douglas Leone, partener al Sequoia Capital.

Universitatea din California de Sud

12 miliardari

Cunoscută pentru Școala sa de Arte Cinematografice, USC a fost punctul de lansare pentru cineastul George Lucas, care a absolvit în 1967 și care a donat 175 de milioane de dolari școlii de film în 2006. La rândul său, Marc Benioff, președintele și directorul general al gigantului software Salesforce, a absolvit Școala Marshall de afaceri a USC. Iar Scott Cook, cofondator al Intuit, a studiat economia la această universitate. Unii dintre cei mai mari moguli din domeniul imobiliar din California consideră, de asemenea, că USC este universitatea lor, inclusiv fostul candidat la primăria din Los Angeles Rick Caruso, Edward Roski Jr. și doi moștenitori din spatele companiei de depozitare Public Storage, Tamara Gustavson și B. Wayne Hughes Jr.

Când dezvoltatorul imobiliar Igor Olenicoff a ajuns în campus ca student transferat în anii 1960, nu avea niciun prieten. Olenicoff, a cărui familie a emigrat din Iran în Statele Unite la vârsta de 15 ani, a declarat că intrarea într-o frăție la USC a fost prima șansă pentru el de a stabili legături reale – relații pe care continuă să le folosească în afaceri.

Universitatea Princeton

12 miliardari

Cu a doua cea mai bogată persoană din țară, Jeff Bezos, ca absolvent, averea netă combinată a miliardarilor de la Princeton o depășește pe cea a oricărui alt colegiu. Bezos și fosta sa soție miliardară, Mackenzie Scott, sunt amândoi absolvenți, deși nu s-au cunoscut decât după ce au părăsit separat universitatea și s-au angajat la fondul de hedging D.E. Shaw. Princeton este, de asemenea, punctul de plecare pentru alți miliardari din domeniul tehnologiei. Fostul director executiv al Google, Eric Schmidt, un absolvent, și soția sa Wendy au înființat în 2009 un departament de 25 de milioane de dolari pentru a finanța „proiecte de asumare a riscurilor” în domeniul științelor naturale și al ingineriei. Iar în 2002, fostul director executiv al eBay, Meg Whitman, a donat 30 de milioane de dolari pentru Princeton pentru a contribui la extinderea numărului de studenți. Printre absolvenți se numără și nume notabile din domeniul finanțelor, precum investitorul Carl Icahn, directorul general al Cerberus Capital, Stephen Feinberg, și Michael Novogratz, fondatorul firmei de investiții în criptomonede Galaxy Digital.

Institutul de Tehnologie din Massachusetts

11 miliardari

Cunoscut mai ales pentru programele sale de inginerie și științe fizice, MIT a contribuit la modelarea mai multor miliardari notabili din domeniul sănătății și al tehnologiei. Printre aceștia se numără Drew Houston, care a cofondat Dropbox împreună cu colegul de clasă de la MIT Arash Ferdowsi, și Lisa Su, CEO al firmei de semiconductori AMD. Printre alți absolvenți se numără fondatorul firmei de software de analiză MicroStrategy și investitorul în Bitcoin Michael Saylor, precum și investitorul de capital de risc axat pe tehnologie Philippe Laffont. Charles Koch Industries co-CEO Charles Koch și fratele său William Koch au studiat inginerie la MIT. Institutul Koch pentru cercetarea integrativă a cancerului din cadrul institutului poartă numele regretatului lor frate David (d. 2019), de asemenea absolvent, care a donat 100 de milioane de dolari la MIT în 2007 pentru a construi această facilitate.

Colegiul Dartmouth

11 miliardari

Aproape toți absolvenții miliardari de la Dartmouth s-au îmbogățit în domeniul investițiilor. Leon Black, cofondator al Apollo Global Management, a studiat filozofia și istoria la Dartmouth și a fost administrator al colegiului din 2002 până în 2011. Black și soția sa, Debra, au donat 48 de milioane de dolari pentru Centrul de Arte Vizuale al Familiei Black de acolo.

Printre alți absolvenți se numără Holden Spaht; Jim Coulter, co-CEO al TPG; și membrul consiliului de administrație al Nvidia, Tench Coxe, a cărui avere provine în mare parte din participația sa la producătorul de cipuri, dar care a servit mai mult de trei decenii la firma VC Sutter Hill Ventures. Stephen Mandel Jr. fondator al fondului de fonduri speculative Lone Pine Capital, este a treia generație din familia sa care a absolvit la Dartmouth și a fost președinte al consiliului de administrație al colegiului între 2010 și 2014.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
33,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Wed
26
Thu
23
Fri
21
Sat
23
Sun
24
Arhivă Radio Chișinău