Stoltenberg salută decizia României de a dona Ucrainei un sistem PATRIOT, iar SUA suspendă livrările de rachete antiaeriene către alte state, pentru a da prioritate Ucrainei

  • 21 Iunie 08:40
Stoltenberg salută decizia României de a dona Ucrainei un sistem PATRIOT, iar SUA suspendă livrările de rachete antiaeriene către alte state, pentru a da prioritate Ucrainei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat decizia României de a dona Ucrainei o baterie de rachete antiaeriene Patriot, considerând-o „foarte necesară” pentru consolidarea apărării aeriene a teritoriului ucrainean în fața atacurilor Rusiei, iar Statele Unite ale Americii au anunțat suspendarea livrărilor de rachete Patriot și NASAMS către alte țări pentru ca acestea să fie furnizate cu prioritate armatei ucrainene.

Am primit cu satisfacție decizia României de a furniza un sistem Patriot foarte necesar Ucrainei pentru a-și putea apăra mai bine spațiul aerian și poporul în fața agresiunii ruse”, a indicat Stoltenberg într-un scurt comunicat, potrivit AGERPRES.

Citiți și: România va dona un sistem PATRIOT Ucrainei. Klaus Iohannis se retrage din cursa pentru șefia NATO

El a insistat, din nou, cu această ocazie, ca aliații Ucrainei să furnizeze acesteia cât mai rapid posibile mijloacele de apărare aeriană pentru a contracara atacurile cu rachete și drone rusești.

Statele Unite au anunțat ieri, 20 iunie, că Ucraina va avea de acum înainte prioritate în furnizarea de sisteme antiaeriene Patriot, iar livrările acestora către alte țări vor fi suspendate, relatează agențiile AFP și EFE.

Administrația americană „a luat decizia dificilă, dar necesară, de a schimba prioritățile planului pe termen scurt pentru livrările către alte țări, astfel încât acestea să se îndrepte către Ucraina”, a declarat presei purtătorul de cuvânt pentru securitate națională al Casei Albe, John Kirby.

În consecință, livrările de rachete Patriot și NASAMS către alte țări în afară de Ucraina vor fi „întârziate”, iar Ucraina va primi „în săptămânile următoare, cu siguranță înainte de sfârșitul verii”, aceste sisteme care ar fi trebuit să fie destinate altor țări, a precizat oficialul american.

Ministrul german al apărării Boris Pistorius a declarat săptămâna trecută că țara sa nu poate furniza Ucrainei încă un sistem antiaerian Patriot, după ce a oferit deja trei Kievului, estimând că alți aliați ai Ucrainei „probabil pot face mai mult” pentru a furniza Ucrainei baterii Patriot sau rachete pentru acestea, în timp ce Polonia a reafirmat că la rândul ei nu poate elibera sisteme Patriot pentru Ucraina.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut încă cel puțin șapte noi baterii Patriot, dar țările ce dispun de astfel de sisteme sunt reticente să le furnizeze întrucât ele sunt parte integrantă a sistemelor naționale de apărare antiaeriană.

Ucraina are mare nevoie de aceste sisteme în războiul cu Rusia pentru a-și apăra atât trupele de pe linia frontului, cât și infrastructurile civile, inclusiv infrastructura de producție și distribuție a energiei electrice, care a fost în noaptea de miercuri spre joi ținta unui nou bombardament masiv.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
26,63
Câțiva nori
Umiditate:70 %
Vint:6,17 m/s
Sun
18
Mon
17
Tue
16
Wed
16
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău