România va dona un sistem PATRIOT Ucrainei. Klaus Iohannis se retrage din cursa pentru șefia NATO
-
20 Iunie 15:17
România va dona un sistem PATRIOT Ucrainei, a decis Consiliul Suprem de Apărare a Țării, conform comunicatului remis presei la finalul ședinței de astăzi, 20 iunie, de către Administrația prezidențială. Tot în comunicat se arată că președintele Klaus Iohannis a anunțat la finalul săptămânii trecute că renunță la competiția pentru funcția de secretar general al NATO.
Ministerul Apărării Naționale al României a prezentat Consiliului Suprem de Apărare al țării o analiză detaliată privind situația operaționalizării celor patru sisteme PATRIOT, derularea programului de înzestrare cu celelalte trei sisteme, importanța operațională a acestora la nivel național și aliat, precum și impactul generat de un eventual transfer al unui sistem, scrie G4media.
„Având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum și consecințele regionale ale acestei situații, inclusiv asupra securității României, în strânsă coordonare cu Aliații, membrii Consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT.
Această donare se face cu condiția continuării negocierilor țării noastre cu Aliații, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecției spațiului aerian național, de modernizare a Armatei României și de asigurare a interoperabilității cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluții temporare de acoperire a vulnerabilității operaționale astfel create”, se arată în comunicat.
Decizia s-a bazat pe „o evaluare tehnică aprofundată a autorităților române, fiind luate toate măsurile pentru eliminarea riscului de creare a unor eventuale vulnerabilități pentru România”.
În același timp, vor continua discuțiile cu aliații astfel încât apărarea aeriană a țării noastre să fie în continuare consolidată.
„Poziționarea României este și va continua să fie fără echivoc în susținerea multidimensională a Ucrainei, alături de comunitatea internațională, în dreptul său legitim la autoapărare în fața agresiunii ilegale și neprovocate a Rusiei”, subliniază comunicatul.
Context: Președintele Klaus Iohannis a declarat, pe 7 mai a.c., după întâlnirea de la Casa Albă cu președintele Joe Biden, că unul din punctele de discuție a fost o eventuală cedare către Ucraina a unui sistem Patriot de apărare anti-aeriană.
Iohannis a explicat că României i s-a cerut să cedeze o unitate, însă o decizie în acest sens va avea loc în cadrul Consiliului Național de Apărare a Țării (CSAT).
„Există evident nevoia unor sisteme de apărare anti-aeriană în Ucraina. Sisteme avansate. În ultimele săptămâni există o discuție despre cine poate să pună la dispoziție Ucrainei sisteme Patriot pentru apărare anti-aeriană. Aceste discuții au ajuns și la noi.
Și președintele Biden a pus în discuție asta și am spus că suntem dispuși. Vom discuta în CSAT, să vedem ce putem să oferim și ce putem primi în schimb, pentru că este inacceptabil ca România să rămână fără apărare anti-aeriană”, a transmis Iohannis.
Întrebat ce sistem ar putea fi cedată, atâta timp cât există unul singur funcțional în România, Iohannis a detaliat:
„Există unul funcțional care va rămâne în România. Celelalte care sunt în stare avansată de operaționalizare și despre unul dintre acestea era vorba”, a completat președintele României.
Dezvoltarea sistemului de apărare antiaeriană PATRIOT a început la sfârșitul anilor 1960 cu scopul de a contracara amenințarea aeriană din acea perioadă.
Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target – PATRIOT a intrat în dotarea Armatei Statelor Unite în anul 1984.
Sistemele de apărare PATRIOT au fost întrebuințate pentru prima dată în războiul din Golf, din 1991, cu misiunea de a apăra aerodromurile și porturile maritime vitale, precum și centrele de comandă și control din Arabia Saudită și Israel, împotriva rachetelor balistice irakiene SCUD.
Cea mai importantă caracteristică a sistemului PATRIOT, și cea care se pare că face diferența, este faptul că sistemul este conceput să poată angaja, simultan, mai multe ținte.
Odată cu achiziționarea sistemelor PATRIOT de către România, în anul 2018 a luat ființă Regimentul 74 PATRIOT aflat în subordinea Statului Major al Forțelor Aeriene, reprezentând, în primul rând, un nou capitol în istoria sistemului național de apărare antiaeriană și antirachetă.
România a achiziționat cea mai recentă versiune de sisteme PATRIOT aflata în serviciu și testata în luptă, capabilă să angajeze toate tipurile de amenințări aeriene actuale, se precizează pe site-ul Ministerului Apărării al României.