Armata rusă a utilizat pentru prima dată în Ucraina o bombă aeriană de trei tone

  • 20 Iunie 20:45
Armata rusă a utilizat pentru prima dată în Ucraina o bombă aeriană de trei tone

Armata rusă a utilizat astăzi, 20 iunie, pentru prima oară o bombă glisantă de trei tone (FAB-3000) împotriva unui punct de concentrare a trupelor ucrainene în regiunea Harkov (nord-est).

Forțele aerospațiale ruse au utilizat pentru prima oară o bombă FAB-3000 cu modul de glisare și control al zborului UMPK”, a declarat o sursă militară pentru agenția oficială de presă rusă TASS, citată de G4media.

Potrivit acesteia, ținta a fost un imobil unde erau concentrate trupe inamice în localitatea ucraineană Lipțî, în apropiere de granița cu Rusia.

Anterior, mai mulți bloggeri militari ruși au publicat o înregistrare video cu presupusa utilizare a acestei bombe asupra unei clădirii care servea ca refugiu pentru soldați ucraineni, în care se poate vedea o explozie cuprinzând o zonă considerabilă.

Potrivit bloggerilor ruși, bomba – care are o rază de distrugere efectivă de 230 de metri și a cărei undă de șoc se extinde până la 1.200 de metri – a căzut la mai puțin de 10 metri de țintă.

Până în prezent, forțele ruse au folosit bombe glisante de 500 și 1.500 de kilograme, care au avut un rol decisiv în timpul cuceririi bastionului ucrainean de la Avdiivka (regiunea Donețk).

Acest tip de bombe, construite prin adăugarea de aripi pliabile și navigație prin satelit la vechile bombe sovietice, permit avioanelor rusești să atace ținte la o distanță de aproximativ 70 de kilometri, evitând astfel să intre în zona de acțiune a apărării antiaeriene ucrainene. Experții spun că acestea sunt ieftine, dar provoacă distrugeri mari.

Ministerul rus al Apărării a anunțat în martie că a început să producă bombe de trei tone, în timpul unei vizite a ministrului rus al apărării de atunci, Serghei Șoigu, la o întreprindere din cadrul complexului industrial militar rusesc din Nijni Novgorod, la peste 400 km est de Moscova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
26,63
Câțiva nori
Umiditate:70 %
Vint:6,17 m/s
Sun
18
Mon
17
Tue
16
Wed
16
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău