Parlamentul olandez a aprobat oficial deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE

  • 21 Iunie 08:56
Parlamentul olandez a aprobat oficial deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul olandez a votat ieri, 20 iunie, pentru deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova și Ucrainei, eliminând ultimul obstacol formal pentru ca UE să deschidă în mod oficial discuțiile de aderare cu ambele țări săptămâna viitoare. Înainte de aceasta, noul guvern olandez, condus de prim-ministrul Dick Schoof, a făcut publică decizia că va sprijini parcursul de aderare al ambelor țări, poziția necesita aprobarea oficială a Parlamentului, transmite IPN cu referință la Euractiv.

Pasul îndepărtează ultimul obstacol în calea Republicii Moldova și Ucrainei după ce statele membre UE, după săptămâni de dezbateri, și-au dat vinerea trecută (14 iunie), acordul de principiu asupra cadrelor de negociere pentru aderare.

Primele Conferințe Interguvernamentale (IGC) atât pentru Moldova, cât și pentru Ucraina sunt programate pentru 25 iunie, când miniștrii afacerilor europene se vor reuni la Luxemburg.

Sursa menționează că prima conferință interguvernamentală cu o țară candidată la UE marchează începutul oficial al discuțiilor de aderare, un proces care durează de obicei ani de zile.

Uniunea Europeană a deschis negocierile de aderare cu Republica Moldova și Ucraina la mijlocul lunii decembrie, anul trecut. Până nu demult Ungaria a frânat deschiderea oficială a negocierilor cu Ucraina, considerând că nu sunt îndeplinite condițiile. La rândul său, Comisia Europeană aprecia, acum două săptămâni, că Ucraina și Republica Moldova au îndeplinit toate condițiile pentru deschiderea negocierilor oficiale. Executivul european îndemnase Kievul să ia măsuri pentru combaterea corupției și a influenței oligarhilor. De asemenea, Comisia ceruse o mai bună luare în considerare a minorităților, măsură solicitată cu insistență de Budapesta, din cauza prezenței unei comunități maghiare în Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
26,63
Câțiva nori
Umiditate:70 %
Vint:6,17 m/s
Sun
18
Mon
17
Tue
16
Wed
16
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău