Șantaj sau război comercial (Adevărul)

  • 18 Iulie 2014 17:03
Șantaj sau război comercial (Adevărul)

REVISTA PRESEI DIN 18 IULIE

Șantaj sau război comercial, se întreabă Adevărul referindu-se la decizia Rusiei de a introduce unilateral taxe vamale la importul a zeci de categorii de mărfuri din Republica Moldova - de la vinuri, fructe și legume până la mobilă. Guvernul de la Chișinău susține că taxele sunt nemotivate, iar experții vorbesc de șantaj. Proiectul urmează să treacă toate expertizele în doar două zile și deja astăzi să fie prezentat spre aprobare guvernului rus, deși, de regulă, termenul necesar pentru astfel de modificări este de o lună, mentioneaza publicatia. Dacă documentul va fi aprobat, taxa vamală la carne ar putea ajunge la 0,2 euro pentru un kilogram, la legume - 0,07-0,08 euro, la grâu, orz și porumb va fi de 5 euro pentru o tonă, la semințele de floarea soarelui - de 2,5-5 euro pentru o tonă.

Examinarea și votarea în lectură finală a Codului Educației au scos la iveală grupurile de interese care au tras jăratic la turta lor în cel mai direct mod, mai scrie Adevărul. Astfel, limitarea mandatelor rectorilor, prorectorilor și decanilor la două a câte cinci ani a fost motiv de circ Legislativ, ajungându-se la „anularea anulării votului“, o premieră pentru Parlamentul de la noi. Potrivit ziarului, un alt subiect de scandal din plenul Legislativului a fost legat de limitarea învățământului medical doar la instituțiile de stat. Liberal-democratul Vladimir Hotineanu a avut un schimb dur de replici cu liberal-reformatoarea Ana Guțu, fost prim-vicerector la ULIM, care mai activează la această universitate privată, ca și toată familia ei de altfel, și care are și afaceri acolo.

Timpul explica de ce Uniunea Europeană, de ce nu Uniunea Vamală? Si cum pot agricultorii moldoveni cuceri piața Uniunii Europene? În mod cert, precum o spun chiar experții, piețele de desfacere din Vest sunt mai sigure în timp, însă penetrarea acestora este mult mai dificilă din cauza cerințelor înalte și a competiției. ViceministrulAgriculturii, Gheorghe Gaberi, susține că fermierii ar trebui să se asocieze în grupuri de producători, pentru a avea produse mai competitive care să cucerească cu succes piețele europene.

Constantin Tanase se refera în editorialul său din Timpul la proiectul de lege care „reglementează” legislația „cu privire la executarea activităților necalificate cu caracter ocazional desfășurate de zilieri - persoanele angajate cu ziua”. În opinia publicistului, aprobând acest proiect, guvernul a intrat într-o zonă extrem de fină, delicată și ...explozibilă a satului contemporan, sat în care, în condițiile capitalismului moldovenesc, se stabilesc alte relații sociale și de producție, decât în timpul URSS, când toți frații de clasă erau „egali și fericiți”, notează Constantin Tănase.

Fondurile europene apropie malurile Nistrului, scrie Jurnalul. Conflictul „înghețat” dintre Chișinău și Tiraspol n-ar trebui să fie un impediment în calea înțelegerii oamenilor de rând de pe cele două maluri ale Nistrului. Este opinia primarului de Gura Bâcului, din raionul Anenii Noi, Ion Lapicus, care se laudă că în ultimii patru ani a încheiat trei acorduri de colaborare și două memorandumuri cu administrația din Transnistria. Chiar dacă satele sunt la o aruncătură de băț unele de altele, ca oamenii să comunice liber între ei, au fost nevoie de acordul Tiraspolului, subliniaza Jurnalul. Iar pentru a obține mai lesne granturi europene, este nevoie de acorduri de colaborare între satele de pe malurile Nistrului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău