Președinta Georgiei îi cere președintelui Macron să vină la Tbilisi
-
19 Mai 2024 13:10
Președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, care s-a opus prin veto legii criticate a "influenței străine", i-a cerut sâmbătă președintelui francez, Emmanuel Macron, să vină la Tbilisi pentru a "scoate definitiv Caucazul (...) de sub influența rusă", notează AFP, scrie Agerpres.
"Să vină!", a cerut ea, referindu-se la liderii Uniunii Europene, transmite sursa.
"Emmanuel Macron mi-a promis practic încă de la alegerea mea, în 2018, că va veni. Trebuie să o facă înainte de începerea campaniei electorale (pentru alegerile legislative din Georgia) în septembrie", a spus președinta, în conflict deschis cu guvernul, într-un interviu pentru jurnalul La Tribune Dimanche.
"Că Franța nu este prezentă este o aberație. Spun asta în termeni foarte clari. I-am scris președintelui Macron, îl aștept pentru ziua independenței Georgiei, 26 mai", a spus Salome Zurabișvili, care este fost diplomat francez.
"Nu numai Georgia este în joc, ci este vorba de eliberarea definitivă a Caucazului de mentalitățile jugului sovietic și influenței ruse", a subliniat ea.
Președinta proeuropeană a anunțat sâmbătă că s-a opus prin veto legii care a suscitat proteste masive în această țară din Caucaz. Dar partidul la putere, "Visul georgian", dă asigurări că dispune de suficiente voturi în parlament pentru adoptarea definitivă a textului.
Detractorii legii, votată marți, o văd ca pe o încercare de a deturna Georgia de Europa pentru a o antrena spre Rusia. NATO, Comisia Europeană și ONU au condamnat-o.
Legea impune ONG-urilor sau media a căror finanțare provine în proporție de peste 20% din străinătate să se înregistreze ca "organizație care urmărește interesele unei puteri străine" și să se supună unui control administrativ.
"Nimeni aici nu vrea să intre într-o confruntare cu Rusia. Este foarte important pentru viitorul Europei, inclusiv pentru o Europă a securității. Aici, este Marea Neagră, zonă de tranzit energetic și de comunicații", a ținut să adauge șefa statului.
Vetoul prezidențial "nu va schimba nimic. Cu toate acestea, este foarte important. (...) Sunt într-un fel vocea acestei societăți care spune nu acestei legi", a justificat ea.
Georgia, fostă republică sovietică, este candidat oficial la aderarea la UE din decembrie 2023 și aspiră, de asemenea, să devină membru al NATO.
Salome Zurabișvili a făcut însă apel la calm. "Nimeni aici nu vrea să se îndrepte spre instabilitate", a asigurat ea.
"Legea va fi adoptată (...). Nu putem continua să manifestăm. Să luăm notă și să trecem la următoarea fază. Într-o democrație, la urne trebuie decis viitorul", a mai spus președinta Georgiei.