Promo-LEX | Decizia CEC de a nu permite referendumul anti-mixt este selectivă

  • 22 Ianuarie 2018 17:55
Promo-LEX | Decizia CEC de a nu permite referendumul anti-mixt este selectivă

Asociația Promo-LEX dezaprobă hotărârea Comisiei Electorale Centrale de a respinge înregistrarea Grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului republican legislativ privind abrogarea prevederilor Legii nr. 154 din 20 iulie 2017, prin care a fost modificat sistemul electoral în unul mixt.

„Considerăm că dreptul de a iniția un referendum este un drept garantat al cetățenilor Republicii Moldova, ce se încadrează organic în conceptul statului de drept și a suveranității naționale ca fundamente existențiale ale democrației”, se arată într-un comunicat al organizației.

Promo-Lex consideră „selectivă” în acest caz poziția CEC și consideră drept „minore” motivele invocate de instituție pentru a respinge înregistrarea. „ Asociația consideră temeiurile de ordin procedural invocate de CEC minore ca relevanță juridică și care nu sunt în situația de a pune la îndoială legalitatea și legitimitatea grupului de inițiativă constituit, dar și a cetățenilor de a-și expune liber opinia în cadrul unui exercițiu democratic cum este referendumul”, se arată în comunicat.

Amintim că grupul de inițiativă, format din reprezentanți ai societății civile și susținut de unele partide de opoziție, a fost constituit în decembrie 2017. Scopul acestuia era de a organiza un referendum legislativ privind anularea sistemului mixt de vot, aprobat în luna iulie de Parlament cu voturile deputaților PDM, PSRM și PPEM.

Comisia Electorală Centrală a refuzat, acum zece zile, cererea de înregistrare a grupului de inițiativă, invocând mai multe încălcări procedurale. Reprezentanții grupului au criticat hotărârea CEC, susținând că a fost luată la comandă politică și că instituția nu a avut motive legale să respingă înregistrarea grupului de inițiativă. Conducerea Cmisiei a respins acuzațiile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:2,06 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău