Tensiunile comerciale și Ucraina în centrul discuțiilor între Macron și Xi. Președintele Chinei este așteptat duminică pentru o rară vizită în Franța

  • 05 Mai 12:30
Tensiunile comerciale și Ucraina în centrul discuțiilor între Macron și Xi. Președintele Chinei este așteptat duminică pentru o rară vizită în Franța

Președintele chinez, Xi Jinping, este așteptat duminică pentru o rară vizită în Franța în cadrul căreia se așteaptă ca omologul său francez, Emmanuel Macron, să încerce să îl incite să reducă dezechilibrele comerciale și să îl convingă să își folosească influența asupra Rusiei în problema războiului din Ucraina, potrivit Reuters, transmite Agerpres și G4Media.

Este probabil ca aceste două obiective să fie dificil de atins în timpul vizitei de două zile a lui Xi Jinping la Paris, într-un moment în care tensiunile comerciale dintre Uniunea Europeană și China se agravează, comentează agenția britanică de presă, citată de sursă.

Franța sprijină o anchetă a Uniunii Europene privind exporturile de vehicule electrice chinezești, iar în ianuarie Beijingul a deschis o investigație privind importurile de coniac – fabricat în mare parte în Franța – o mișcare considerată în general drept „represalii echivalente” (tit-for-tat) la mai multe anchete din partea UE.

„Trebuie să continuăm să facem presiuni asupra autorităților chineze pentru a ne oferi mai multe garanții în privința problemelor ce țin de comerț”, a declarat un consilier de la Palatul Elysee înaintea vizitei lui Xi, prima sa călătorie în Europa în ultimii cinci ani.

Președintele chinez urmează să sosească în jurul orei 16:00 (14:00 GMT) la Paris, având programată o întâlnire cu Emmanuel Macron și cu Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene.

Diviziunile între cele 27 de țări membre ale UE – și în special între Franța și Germania – subminează capacitatea acestora de a influența China, notează Reuters. Cancelarul german Olaf Scholz nu se va putea alătura lui Macron și Xi la Paris din cauza altor angajamente, au declarat surse autorizate.

„Influența își pierde din efect dacă liderii europeni trimit mesaje diferite lui Xi (Jinping)”, afirmă Noah Barkin, analist la Rhodium Group, care urmărește îndeaproape relațiile între UE și China.

Franța va încerca, de asemenea, să abordeze deschiderea pieței chineze pentru exporturile sale agricole și probleme legate de preocupările industriei cosmetice franceze cu privire la drepturile de proprietate intelectuală, au declarat oficiali de la Paris.

Totodată, Franța a încercat până acum să impulsioneze China să exercite presiuni asupra Moscovei ca aceasta să pună capăt operațiunilor sale în Ucraina, cu puține progrese până în prezent, în afară de decizia lui Xi de a-l suna pentru prima dată pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la scurt timp după ce Macron a vizitat Beijingul anul trecut.

„China fiind unul dintre principalii parteneri ai Rusiei, obiectivul nostru este să folosim pârghiile pe care le are asupra Moscovei pentru a schimba calculele Rusiei și pentru a contribui la soluționarea conflictului”, a declarat același consilier de la Palatul Elysee.

O sursă diplomatică franceză a declarat: „Dacă chinezii caută să aprofundeze relația cu partenerii europeni, este foarte important ca ei să audă punctul nostru de vedere și să înceapă să-l ia în serios”.

Macron îl va duce pe Xi în Pirinei, munți de care este foarte legat ca la loc de naștere al bunicii sale materne.
Gestul se dorește a fi un ecou la vizita lui Macron în orașul Guangzhou, unde Xi l-a invitat pentru a lua parte la o ceremonie a ceaiului în fosta reședință a tatălui său.

„Macron apelează ca de obicei la șarmul său, încercând să-i atragă de partea sa pe liderii străini prin stabilirea unei relații personale cu ei”, a spus Barkin.

„Dar sper că nu-și face iluzii că aducându-l pe Xi într-un loc care este important pentru el din copilărie îl va face pe Xi să plângă și va duce la compromisuri din partea Beijingului”, mai comentează analistul citat.

Xi va părăsi Franța marți după-amiază pentru a-și continua turneul european în Serbia și Ungaria, țări aflate în relații bune cu Rusia.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
17,18
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Sat
19
Sun
19
Mon
22
Tue
24
Wed
25
Arhivă Radio Chișinău