Rep. Moldova își suspendă participarea la Tratatul FACE

  • 04 Mai 11:40
Rep. Moldova își suspendă participarea la Tratatul FACE

Rep. Moldova suspendă Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa (FACE), semnat la Paris în 1990. Decretul prezidențial privind promulgarea legii care prevede acest lucru a fost publicat în numărul de vineri, 3 mai a.c., al Monitorului Oficial al RM, transmite Radio Chișinău.

Potrivit autorităților moldovene, decizia suspendării respectivului act a fost luată după ce în 2023, Federația Rusă s-a retras oficial din Tratat, fără a-și onora angajamentul de retragere a trupelor sale din Republica Moldova și Georgia. Un alt motiv al suspendării Tratatului este agresiunea militară a Federației Ruse asupra Ucrainei, țară care, la fel, este membră a Tratatului. În aceste condiții, Ministerul Apărării al RM consideră inutilă continuarea punerii în aplicare a documentului.

Tratatul FACE semnat de țările Tratatului de la Varșovia și NATO, la 19 noiembrie 1990 la Paris, prevede reducerea considerabilă de către ambele părți a forțelor armate și armamentelor și respectarea de către ambele părți a unui oarecare echilibru între Occident și Orient.

Tratatul impunea restricții în ceea ce privește echipamentul militar din Europa și prezența forțelor armate în anumite regiuni sau la granițele dintre state. Tratatul reglementa balanța forțelor armate, membrilor a celor doua alianțe militare, limitând amplasarea armamentului convențional de-a lungul liniilor de contact între cele două organizații militare. În acest fel se elimina o posibilă concentrare forțelor armate ce pot fi folosite pentru un atac spontan.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău