Premierul Filip va participa la ședința Consiliului Suprem de Securitate, convocată de Dodon, dar va propune alte subiecte

  • 02 Februarie 2018 19:33
Premierul Filip va participa la ședința Consiliului Suprem de Securitate, convocată de Dodon, dar va propune alte subiecte

Premierul Pavel Filip va participa la ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), dar va propune subiecte suplimentare pe ordinea de zi. Potrivit agenției INFOTAG, declarația a fost într-o emisiune la postul public de televiziune.

"Am primit o solicitare din partea secretariatului CSS privind chestiunile ce urmează a fi introduse pe ordinea de zi. Noi am propus mai multe subiecte suplimentare, inclusiv staționarea ilegală a trupelor militare străine pe teritoriul Republicii Moldova. Mă deranjează foarte mult aplicațiile militare, care s-au intensificat în stânga Nistrului. Recent, aplicații militare au avut loc în regiune timp de 10 zile consecutiv", a declarat Filip.

El a spus că va merge la ședințele CSS și nu le va boicota.

"Voi merge la ședința CSS, pentru că sunt membru al acestuia. Vom avea posibilitatea să ne expunem punctul de vedere și să venim cu argumente. La această ședință va participa și ministrul Apărării, Eugen Sturza", a remarcat prim-ministrul. 

Răspunzând la întrebările jurnaliștilor, Pavel Filip s-a pronunțat împotriva ieșirii Republicii Moldova din CSI. În același timp, el a recunoscut că în prezent țara nu se află în cele mai bune relații cu Rusia. El a subliniat că "relația cu Federația Rusă trebuie să fie bazată pe respect reciproc". 

"Cu Rusia ne dorim relații bune. În anul 2016, am depus mult efort, am reușit să deblocăm un șir de probleme, am avut întrevederi cu conducerea de vârf. Totuși, cu părere de rău, lucrurile s-au blocat după alegerea președintelui Moldovei. La fel, în această perioadă nu am primit mai multe răspunsuri la întrebările adresate într-o notă oficială. Dar CSI nu este doar Rusia, avem relații bune cu statele din Comunitate, există un acord de comerț liber și multe alte facilități pe care le avem cu țările membre din CSI. Analizele efectuate de către colegii de la Ministerul Economiei și Infrastructurii arată că plecarea Republicii Moldova din CSI nu este benefică pentru țara noastră", a spus șeful Executivului. 

Săptămâna trecută, Președintele Igor Dodon a declarat că va convoca ședința CSS pentru a discuta declarațiile consiliilor locale din câteva localități cu privire la unirea cu România. șeful statului a spus că aceste declarații sunt o provocare și o amenințare pentru securitatea națională a RM".

Anul trecut, Igor Dodon a încercat să discute la ședința CSS problema expulzării a cinci diplomați ruși din Republica Moldova și o serie de alte acțiuni ale Guvernului, care, în opinia Președintelui, sunt îndreptate împotriva Rusiei. Însă președintele Parlamentului, prim-ministrul și câțiva miniștri au boicotat ședința, astfel că aceasta nu a mai avut loc din cauza lipsei de cvorum. Igor Dodon a declarat atunci că, dacă această situație se va întâmpla din nou, va trebui să-i includă în componența CSS pe consilierii săi pentru a asigura cvorumul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:1,03 m/s
Sat
24
Sun
25
Mon
24
Tue
23
Wed
20
Arhivă Radio Chișinău