Peter Michalko | Regulile comerciale cu UE nu au suferit schimbări în perioada pandemiei de COVID-19. Dacă are loc transportul cu participarea oamenilor, trebuie respectate toate regulile de sănătate și igienă

  • 26 Martie 15:38
Peter Michalko | Regulile comerciale cu UE nu au suferit schimbări în perioada pandemiei de COVID-19. Dacă are loc transportul cu participarea oamenilor, trebuie respectate toate regulile de sănătate și igienă

Schimburile comerciale între Republica Moldova și Uniunea Europeană nu au fost stopate, în perioada pandemiei de COVID -19, a anunțat șeful delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, într-un interviu pentru IPN. Oficialul european a spus că este foarte important ca în această perioadă să se respecte toate regulile sanitare pentru angajați și pentru mărfurile supuse comerțului.

În ceea ce privește regulile comerciale, ele nu au suferit schimbări. Dacă are loc transportul cu participarea oamenilor, de exemplu șoferi, aici trebuie respectate toate regulile de sănătate și igienă, prin care ei trec. Au loc importuri și exporturi, nu sunt oprite aceste activități și asta este una dintre realitățile care pot să țină și economiile viabile și oamenii pot să aibă acces la mărfuri, fără asta ar fi mult mai greu”, a afirmat oficialul european.

Peter Michalko consideră că după ce va trece această epidemie, viața economică va fi reînnoită și cooperarea va continua.

„Acum suntem încă în faza care nu se vede tot impactul și sperăm că acesta va fi minimalizat. E important acum ca societățile să se concentreze pe prevenirea răspândirii virusului și asupra problemei sănătății publice. Este clar că după ce o să trecem prin această perioadă complicată, o să fie reînnoită viața economică, o să continue aceste activități care ne leagă cu comerțul reciproc, cooperare economică, vor continua legături și oportunități pentru investiții”, a subliniat Ambasadorul UE.

Parteneriatul Estic după anul 2020 va deschide o nouă perspectivă pentru țările membre și se va concentra pe cinci obiective: economii reziliente și durabile, instituții responsabile, reziliența mediului, transformarea digitală și societăți reziliente și incluzive.

„Prin aceste obiective, economia R. Moldova va avea acces la o dezvoltare mult mai puternică, la investiții care vor crea noi posibilități, noi sectoare, care vor fi legate și cu piața Uniunii Europene și de posibilitățile de a exporta și a produce. Asta înseamnă mai multe locuri de muncă și salarii mai bune și deja la nivel mult mai înalt decât în trecut”, a mai spus Peter Michalko.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chişinău
15,45 °C
cer senin
Umiditate:25 %
Vint:4,6 m/s
Sat
10 °C
Sun
10 °C
Mon
8 °C
Tue
10 °C
Wed
12 °C

Curs oficial BNM 04 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 20.1217 -0.0000
USD 18.4281 -0.0000
RON 4.1664 -0.0000
UAH 0.6689 -0.0000
RUB 0.2348 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău