Proiectul de lege privind eficientizarea parcurilor industriale: votat în prima lectură
-
25 Aprilie 2024 14:27
Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, a declarat de la tribuna Legislativului că proiectul prevede măsuri menite să stimuleze producția, vânzările și veniturile din taxe, astfel încât parcurile industriale din Rep. Moldova să fie mai eficiente și mai atractive pentru afaceri, transmite Radio Chișinău.
Conform proiectului, autoritățile își propun să creeze parcuri industriale pentru companii cu potențial de creștere și inovație, iar pe cele existente să le modernizeze și să le optimizeze. La fel, vor fi introduse categorii de parcuri industriale cu reguli specifice pentru fiecare. De asemenea, companiile care activează în zonele industriale vor beneficia de anumite facilități, a subliniat ministrul Economiei, Dumitru Alaiba.
„Industria noastră nu este suficient orientată spre export, o mare parte din produse industriale sunt utilizate pe loc, iar asta ne costă creștere economică. Unul dintre principalele vehicule de dezvoltare a industriei, de a trage investiții în sectorul industrial, de a crește capacitatea de export, sunt parcurile industriale. Trebuie să avem o regândire totală în acest sens. La moment, în cele 10 parcuri pe care le avem, sunt doar 105 rezidenți și asta este puțin”, a declarat Alaiba.
Deputatul blocului comuniștilor și socialiștilor, Oleg Reidamn, a subliniat că acest proiect este unul inutil, întrucât investitorii nu ar fi suficient de motivați de către stat.
„Atunci când se închide fabrica de cărămidă MACON, atunci când riscă să-și sisteze activitatea fabrica de sticlă. Cum credeți, îi veți putea convinge pe investitori că vor avea o atitudine mai specială în parcuri industriale, în timp ce situația generală în domeniul producției industrialei nu arată o susținere din partea statului”, spune Reidman.
La rândul său, Dumitru Alaiba a precizat că pentru revigorarea industriei, Guvernul are prevăzute și alte soluții.
Totuși, în unele parcuri industriale suflă vântul, a sugerat deputatul PAS, Boris Marcoci, care l-a întrebat pe ministrul Economiei ce soluții are în această privință.
„Aș vrea să dau un exemplu - parcul industrial Răut, Bălți. Este o hală industrială de 24 de mii de metri pătrați, nu avem nici un agent economic în ea. Deja de mai bine de 10 ani nu se lucrează în ea”, a precizat Marcoci.
Ministrul economiei a subliniat că Guvernul ia în calcul acordarea de subvenții pentru agenții economici care ar putea veni cu anumite investiții, precum și alte inițiative care puse împreună vor avea efect. Documentul urmează a fi examinat de Parlament în lectura a doua.