„În spatele formării blocului „Victoria” stau nu doar serviciile secrete ruse, ci instituții ale Rusiei specializate pe acțiuni diversioniste” (Revista presei)

  • 26 Aprilie 10:33
„În spatele formării blocului „Victoria” stau nu doar serviciile secrete ruse, ci instituții ale Rusiei specializate pe acțiuni diversioniste” (Revista presei)

„Moscova a arătat că pregătește un guvern colaboraționist pe care vrea să-l instaleze la Chișinău”, titrează Jurnal.md. Prin crearea blocului „Pobeda” la Moscova, regimul de la Kremlin a arătat pe cine plănuiește să pună la guvernare în Republica Moldova. Declarațiile au fost făcute de către experții invitați la „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

Istoricul Octavian Țâcu atenționează că „Rusia are pregătit un plan mult mai amplu de acțiuni. Este legat de destabilizarea Ucrainei, în mod special legat de sudul Basarabiei, și crearea unor premise pentru a proclama Transnistria și Găgăuzia ca republici independente”.  Jurnalistul de la Comrat Mihail Sirkeli, consideră că  Șor a arătat că va utiliza statutul juridic al UTA Găgăuzia împotriva independenței și suveranității RM, dar și a parcursului european al RM. Totodată, ei au arătat că pregătesc un guvern colaboraționist al Moscovei, pe care vor să-l instaleze aici. Ei au arătat pe cine vor pune la guvernare în RM. Din păcate, timp de 30 de ani, comunitatea găgăuză trăiește sub influența propagandei ruse, iar R. Moldova nu a curățit spațiul informațional din Găgăuzia ca să schimbe situația”, a afirmat jurnalistul Mihail Sirkeli. În același timp, deputatul PAS Vasile Grădinaru a spus că procurorii urmează să identifice probe pentru ca politicienii care fost recent la Moscova să fie trași la răspundere penală pentru trădare de patrie. El a spus că „ceea ce s-a întâmplat la Aeroport, s-a documentat faptul că este o contrabandă în scopul finanțării unui grup criminal organizat”.

„În spatele formării blocului „Victoria” stau nu doar serviciile secrete ruse, ci instituții ale Rusiei specializate pe acțiuni diversioniste, a atenționat editorialistul Alecu Reniță, deputat în Parlamentul 90, la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.  El a amintit în acest context că mitropolitul Moldovei, a fost în martie la Moscova. Luate împreună, se conturează un plan extins a ceea ce își propune Rusia în acest areal... Refacerea Uniunii Sovietice trebuie luată la modul serios de cetățenii și autoritățile statelor care au făcut parte din spațiul sovietic. Ne amintim de crearea în 1992 a enclavei din stânga Nistrului, de războiul din Georgia, raptul Crimeii în 2014 și 2022 când Putin a ales calea războiului ca să refacă URSS”, a subliniat Alecu Reniță. Ceea ce s-a întâmplat la Moscova, cu formarea blocului Victoria, arată cât de puternic este Rusia implicată în Republica Moldova.

Expertul WatchDog, Andrei Curăraru, a precizat tot la TVR Moldova că în mod legal nu există niciun bloc Victoria, deoarece blocurile politice sunt înregistrate în Republica Moldova doar în perioada electorală. „Șor și-a strâns oamenii la o paradă, în care să arate Kremlinului că are multe forțe și diverse, că are o coaliție”. Expertul a mai menționat că se așteaptă la acțiuni majore în preajma zilei de 9 Mai.

Și TV 8 vorbește pericolele blocului politic creat la Moscova de oamenii lui Șor. Blocul politic creat la Moscova de către liderii partidelor afiliate lui Ilan Șor este mult mai periculos decât precedentele proiecte politice ale fugarului penal. Fostul vicepremier pentru Reintegrare, expertul IPIS, Vlad Kulminski, consideră că „adevăratul test” pentru instituțiile statului abia urmează în condițiile în care gruparea ar fi gata să recurgă în viitorul apropiat la acțiuni mult mai dure decât până acum, inclusiv proteste și violențe. În opinia lui Vlad Kulminski, blocul politic creat de oamenii lui Șor, ar avea o misiune clară de la Moscova - de a nu permite Republicii Moldova să iasă din sfera ei de influență. Președinte CUB, Igor Munteanu, consideră că cel mai important este tăierea fluxurilor de bani care ajung în Republica Moldova și corup nu doar votanții, dar și agitatorii.

Europa Liberă continuă să relateze despre procesul de judecată a fostului președinte Igor Dodon. Fostul deputat, Alexandr Slusari, a depus mărturie pe 25 aprilie în procesul ex-președintelui, Igor Dodon, judecat pentru presupusă luare de mită „în kuliok” de la Vlad Plahotniuc, în 2019. Slusari a vorbit despre negocierile din criza politică soldată cu debarcarea lui Plahotnic de la putere. Pe 8 iunie în acel an, președintele de atunci Dodon s-a întâlnit cu Plahotniuc la sediul principal al partidului acestuia pentru convorbiri de coalizare. Imagini video de la întâlnire scurse în presă îl înfățișau pe șeful statului primind aparent o pungă în care acuzarea spune că erau bani. Dodon a explicat însă că a mimat negocierea cu Plahotniuc numai ca să-l deruteze, făcând în cele din urmă coaliție cu rivalii oligarhului, iar el fiind nevoit să fugă subit din țară. Europa Liberă amintește că dosarul penal numit cazul „kuliok” a fost trimis în judecată de procurori în octombrie 2022 și este examinat de Curtea Supremă de Justiție. Fostul președinte Dodon este acuzat că ar fi primit de la oligarhul Vladimir Plahotniuc, între 600.000 și un milion de dolari mită. Procurorii mai instrumentează câteva dosare în care fostul președinte este acuzat de îmbogățire ilicită și de trădarea de patrie. Dodon pledează nevinovat și susține că este persecutat politic de actuala guvernare.

Președintele Franței, preocupat de soarta R. Moldova. Emmanuel Macron optează pentru un SCUT antirachetă european, care să PROTEJEJE și R. Moldova, titrează Ziarul Național. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a făcut apel joi, 25 aprilie, la construirea unei apărări europene mai puternice și mai integrate, în contextul amenințării Rusiei. În discursul său de la Sorbona, Macron s-a referit la soarta Ucrainei și R. Moldova. „După agresiunea rusă, Europa se gândește acum la ea însăși ca la un întreg coerent, afirmând că Ucraina și R. Moldova fac parte din familia noastră europeană și vor adera la Uniunea Europeană la momentul potrivit, ca și Balcanii de Vest”, a declarat Emmanuel Macron.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,69 m/s
Tue
18
Wed
14
Thu
15
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău