Reuniune a Dialogului strategic SUA-Republica Moldova, la Washington DC. Securitatea energetică a Republicii Moldova, prin livrările de gaze americane și cele provenite din Mediterana, în centrul discuțiilor

  • 26 Aprilie 10:17
Reuniune a Dialogului strategic SUA-Republica Moldova, la Washington DC. Securitatea energetică a Republicii Moldova, prin livrările de gaze americane și cele provenite din Mediterana, în centrul discuțiilor

Guvernele Statelor Unite ale Americii și Republicii Moldova au avut o reuniune a Dialogului Strategic SUA-Moldova la Washington, D.C., pe 18 aprilie 2024, precum și consultări politice între secretarul adjunct pentru management și Resurse, Richard Verma și viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe Mihai Popsoi, precizează un comunicat al Departamentului de Stat al SUA difuzat ieri, 25 aprilie.

Discuțiile s-au axat pe securitatea energetică și dezvoltarea economică, evidențiind semnarea Acordului Ceruri Deschise, în mai 2023, și progresele semnificative în asigurarea securității energetice și diversificarea surselor de aprovizionare a Republicii Moldova prin sprijinul USAID, arată comunicatul Departamentului de Stat al SUA.

Ambele părți s-au angajat să dedice timp, expertiză și autorități pentru a implementa rapid și eficient proiectele de asistență energetică propuse, care includ construcția unei linii de transport de energie de înaltă tensiune pentru a crește conectivitatea dintre Republica Moldova și România și pentru a îmbunătăți stabilizarea rețelei de electricitate și capacitatea de rezerve.

Ambele părți și-au reafirmat angajamentul față de eforturile de colaborare privind tranziția la surse regenerabile de energie. Delegațiile au remarcat că, în aprilie 2024, pentru prima dată, Republica Moldova a achiziționat gaze naturale din SUA și au subliniat că viitoarele livrări de gaze naturale ale SUA vor spori atât securitatea energetică a Moldovei, cât și relațiile comerciale bilaterale dintre SUA și Republica Moldova.

Ambele părți au discutat despre „coridorul vertical” care va valorifica infrastructura de gaz existentă pentru livrări non-rusești direcționate de la terminalele din estul Mediteranei către Ucraina și Moldova și, eventual, din Ucraina către Europa Centrală.

Dialogul strategic a fost găzduit de Departamentul de Stat al SUA și a inclus reprezentanți interagenții și interministeriali din ambele guverne. Delegația SUA a inclus reprezentanți ai Departamentului de Stat, Departamentului Apărării, Departamentului de Justiție, Departamentului Trezoreriei, Corpului Păcii, Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională și Reprezentantului pentru comerț al SUA.

În delegația Republicii Moldova au fost reprezentați reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Justiției, Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Energiei, Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Administrației Prezidențială și Cabinetului Primului Ministru.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
15
Fri
11
Sat
12
Arhivă Radio Chișinău