LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale și referendum 2024. UPDATE: STOP VOT! Secțiile de votare din Republica Moldova s-au închis la ora 21:00. Aproape 50% dintre alegători au votat la referendum
-
20 Octombrie 2024 22:12
Cetățenii Republicii Moldova sunt așteptați la urne astăzi, 20 octombrie, pentru alegerile prezidențiale și referendumul privind integrarea europeană. Secțiile de votare s-au deschis la ora 07:00 și se vor închide la ora 21:00. De asemenea, cetățenii pot să-și exprime votul dacă încă se află în secțiile de votare după 21:00.
UPDATE. ora 22:10 Potrivit CEC, la ora 21:00, la închiderea urnelor, 1 478 953 alegători au votat la referendum, ceea ce înseamnă 49,81% din totalul persoanelor înscrise în listele electorale.
CEC a precizat că peste 16 000 de alegători au votat în secțiile deschise pentru alegătorii din stânga Nistrului.
UPDATE. 21:05 Secțiile de votare din Republica Moldova s-au închis la ora 21:00.
Potrivit CEC, până la ora 21:00 au votat 51,41% dintre cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot, adică 1 546 969 de persoane.
UPDATE. 20:02 Până la ora 20:00, la urne s-au prezentat 1 511 520 de alegători, ceea ce reprezintă 50,5% din totalul persoanelor înscrise în listele electorale.
UPDATE. 19:05 La ora 18:00, pentru referendumul constituțional au votat 42,44% dintre cetățenii înscriși în listele electorale, a anunțat Comisia Electorală Centrală într-un briefing de presă.
Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, la ora 18:00 din cei un milion 352.472 de alegători care s-au prezentat la urne, un milion 228 650 au participat la referendumul constituțional.
Astfel, doar unul din zece dintre cetățenii care au participat la alegerile prezidențiale nu a luat buletinul pentru referendum.
„Se votează masiv la unele secții de votare din Belgia, Germania, Marea Britania și Rusia. Cel mai acitv s-a votat în cele două secții de votare din Moscova - 3230 și 3140 de alegători, la București - peste 2460 de alegători, la Padova, Italia - peste 2450 de alegători și tot în Italia, la Brescia, peste 2400 de alegători”, a spus Angela Caraman, președinta CEC.
UPDATE. 18:12 Prezența la vot până la această oră a depășit prezența totală la urne din primul tur al alegerilor prezidenâiale din 2020, care a fost de 1 364 597 persoane.
UPDATE. 18:02 Până la ora 18:00, la alegerile prezidențiale din Republica Moldova au vo9tat 1 352 472 de alegători, ceea ce reprezintă 45,83% din total.
În diaspora au votat 180 957 de cetățeni ai Republicii Moldova. Totalul votanților din diaspora la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2020 a fost de 150 022.
UPDATE. 17:03 Până la ora 17:00 au votat 1 249 458 dintre alegători, ceea ce înseamnă 42,7% din totalul persoanelor înscrise pe listele electorale.
Cu o prezență de 54,52% din total, femeile s-au dovedit a fi mai active la vot.
UPDATE. 16:15 Conform datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală, până la ora 15:00 au votat pentru referendumul de integrare europeană 907595 de alegători, adică 32,11% din totalul persoanelor înscrise pe listele electorale.
UPDATE 16.00 La această oră, peste 39% din cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot s-au prezentat la urne.
În comparație, la scrutinul din 2020, până la aceeași oră votaseră peste 927 de mii de alegători, reprezentând 33 la sută din total, respectiv, acum, vorbim de rată mai mare cu 6 procente decât în urmă cu patru ani.
UPDATE 15.00 Peste 1 milion de cetățeni ai Republicii Moldova și-au exercitat dreptul la vot până la această oră.
UPDATE 14.35: Alegerile prezidențiale pot fi considerate valide. Mai bine de o treime din cetățenii înscriși în liste și-au exercitat dreptul la vot.
UPDATE 14.00: Circa 878 de mii de cetățeni și-au exercitat dreptul de vot până la această oră.
UPDATE 13.34: Prim-ministrul Dorin Recean a votat astăzi împreună cu soția lui. Premierul a afirmat că și-a dat votul pentru „o țară puternică și dezvoltată”, pentru ca împreună să reușim să construim Uniunea Europeană la noi acasă.
UPDATE 13.00: Peste 716 de mii de cetățeni și-au exercitat dreptul de vot până la această oră.
UPDATE 12.27: Președintele Parlamentului Igor Grosu și-a exprimat votul în cadrul alegerilor prezidențiale și a referendumului privind integrarea europeană. El s-a prezentat astăzi la urnele de vot alături de familia sa. Președintele Parlamentului a declarat că a votat pentru ca cetățenii Republicii Moldova să trăiască în pace și prosperitate.
UPDATE 12.20: Fosta procuroare anticorupție și candidata independentă Victoria Furtună și-a exercitat dreptul la vot la o secție de votare din Hâncești. Ea a declarat jurnaliștilor că a votat „pentru viitorul Republicii Moldova, pentru o Moldovă furtunoasă, pentru o Moldovă care are relații bune cu toate țările lumii”, transmite IPN.
UPDATE 12.00: Peste 538 de mii de cetățeni și-au exercitat dreptul de vot până la această oră.
UPDATE 11.32: Candidata independentă la funcția de președinte al Republicii Moldova, Natalia Morari, și-a exercitat dreptul la vot. Ea a menționat că a votat pentru schimbarea pe care o merită fiecare cetățean, pentru o țară din care să nu vrei să pleci și în care să dorești să revii.
UPDATE 11.25: Candidata independentă la funcția de președinte, Irina Vlah, fosta bașcană a regiunii găgăuze, a votat astăzi alături de fiica ei. Ea a spus că a votat „pentru o Moldovă pașnică, neutră, de unde oamenii nu pleacă, unde societatea trăiește în armonie și unitate, pentru un președinte care are grijă de oameni”.
UPDATE 11.23: Președinta Maia Sandu, care candidează pentru al doilea mandat, s-a prezentat astăzi la vot, îndemnând cetățenii să voteze la referendum și să aleagă viitorul președinte pentru patru ani. Votul de la referendum va determina soarta pentru multe decenii înainte, susține actuala președintă. Maia Sandu spune că a votat pentru ca RepUBLICA Moldova „să poată să se dezvolte în pace și libertate”.
UPDATE 11.21: Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Tudor Ulianovschi, a votat astăzi alături de familia sa. El a declarat că a votat pentru un viitor mai bun pentru țară, pentru generația nouă și pentru sprijinirea orientării europene a Republicii Moldova.
UPDATE 11.00: Peste 354 de mii de cetățeni, aproximativ 12,85%, și-au exercitat dreptul de vot până la ora 11:00.
UPDATE 10.48: Candidatul la prezidențiale Renato Usatîi, desemnat de formațiunea „Partidul Nostru”, s-a prezentat astăzi la urnele de vot. El a votat în cadrul alegerilor prezidențiale, dar nu și la referendumul constituțional: „Astăzi am votat pentru ca Republica Moldova să aibă un om care răspunde pentru tot și face tot ce e necesar pentru moldoveni”.
UPDATE 10.32: Candidatul la alegerile prezidențiale, Ion Chicu, și-a exercitat dreptul la vot alături de familia sa. Liderul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei a declarat că a votat pentru integritatea și dezvoltarea statului, precum și pentru libertatea presei pentru a asigura accesul cetățenilor la informații.
UPDATE 10.17: Candidatul blocului „Împreună” la alegerile prezidențiale, istoricul Octavian Țîcu, și-a exercitat astăzi dreptul la vot, împreună cu familia sa. Concurentul electoral a îndemnat cetățenii să participe la referendum pentru a consolida parcursul de integrare europeană: „Suntem o societate europeană, viitorul nostru este alături de cele 27 de state europene și de întreaga comunitate europeană.”
UPDATE 10.04: Candidatul independent Andrei Năstase a votat astăzi la alegerile prezidențiale, însoțit de soția și fiica sa. El a declarat că votul său a fost pentru dreptate și bunăstarea țării. De asemenea, el a pledat pentru o luptă eficientă împotriva corupției și a sărăciei.
UPDATE 10.00: Peste 200 de mii de cetățeni, aproximativ 7,32% din numărul total al acestora, și-au exercitat dreptul de vot până la această oră.
UPDATE 9.43: Misiunea Promo-LEX de observare a scrutinelor de astăzi a recepționat 173 semnalări de incidente care s-au produs până la ora 09:00. Cele mai multe cazuri vizează neasigurarea solemnității procesului de votare prin intonarea imnului și afișarea drapelului de stat, neînlăturarea materialelor de publicitate electorală din secțiile de votare, prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secțiilor de votare, încălcări ale secretului votului și întreruperea procesului de filmare a operațiunilor electorale.
Cu toate acestea, „se pare că procesul electoral a început calm și sperăm că astfel se va petrece și restul zilei alegerilor”, a declarat șeful Misiunii de Observare Promo-LEX, Nicolae Panfil.
UPDATE 09.22: Concurentul electoral la alegerile prezidențiale desemnat de Partidul Socialiștilor, Alexandr Stoianoglo, fost procuror-general al Republicii Moldova, a votat astăzi, alături de familia sa. El a declarat că și-a dat votul pentru „o Moldovă pașnică, prosperă și modernă”. Alexandr Stoianoglo a spus că a luat un singur buletin de vot și că nu a participat la referendum. El a adăugat, totodată, că este adeptul aspirațiilor europene. Alexandr Stoianoglo a subliniat că optează pentru o politică externă echilibrată și pentru relații tradiționale cu Uniunea Europeană și Rusia, cu Statele Unite ale Americii și China. Întrebat care va fi prima țară pe care o va vizita în calitate de președinte, el a răspuns că va merge în Transnistria, susținând că agenda internă este prioritară.
UPDATE 09.00: Peste 98 de mii de cetățeni și-au exercitat dreptul de vot până la această oră.
UPDATE 08.56: Primarul capitalei, Ion Ceban, a venit la vot alături de soția sa și unul dintre copii. El a spus că a votat pentru prezentul și viitorul copiilor, a celor care sunt în țară și peste hotarele ei, pentru ca să avem cu trai un trai mai bun, salarii decente, pentru ca oamenii să trăiască în pace acasă.
UPDATE 08.43: Candidatul la alegerile prezidențiale Vasile Tarlev a votat în această dimineață alături de soția sa. El a declarat că a votat pentru viitorul Republicii Moldova, un viitor mai prosper. El a spus că a venit cu gânduri de pace și cu dorința de face lucruri frumoase pentru țară.
UPDATE 08.19: CEC anunță că toate secțiile de vot s-au deschis la ora 07:00 și că nu sunt incidente. CEC mai precizează că au fost deschise inclusiv cele 30 de secții de vot pentru alegătorii din stânga Nistrului.
„În ceea ce privește secțiile din străinătate, procesul de vot a demarat la ora 7:00, în statele respective. Prima secție de vot a fost deschisă în Japonia, unde procesul de vot a început la ora 1:00, ora Chișinăului”, a spus președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman.
În cursa pentru funcția de șef al statului sunt înscriși 11 competitori, inclusiv actuala președintă Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat, fiind susținută de Partidul Acțiune și Solidaritate, de guvernământ.
Oponenții acesteia sunt fostul procuror-șef Alexandr Stoianoglo, susținut de Partidul Socialiștilor; liderul formațiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi; ex-premierii Vasile Tarlev și Ion Chicu, desemnați de Partidul pentru Viitorul Moldovei, respectiv Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei; istoricul și politologul Octavian Țîcu, susținut de Blocul electoral „Împreună” și cinci independenți: fosta bașcană de la Comrat Irina Vlah; fostul lider al Platformei DA, Andrei Năstase; ex-ministrul de externe Tudor Ulianovschi; jurnalista Natalia Morari și ex-procurorul Victoria Furtună.
La referendumul republican constituțional cetățenii vor răspunde prin vot cu „DA” sau „NU” la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?” În cazul în care majoritatea populației va răspunde afirmativ la această întrebare, Constituția Republicii Moldova va fi modificată și va include dezideratul integrării europene. Din cele 15 partide înscrise la referendum, 13 susțin integrarea europeană, iar două se opun acestui demers.
Pentru ca referendumul să fie validat, la vot trebuie să participe cel puțin o treime dintre alegătorii înscriși pe liste, adică în jur de 940 de mii de votanți.
Pentru referendumul republican constituțional și alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024 au fost constituite 2 221 secții de votare, informează Comisia Electorală Centrală.
Potrivit CEC, dintre acestea, 1 957 de secții de votare în circumscripțiile electorale din țară, 30 de secții de votare pentru alegătorii din localitățile localitățile din stânga Nistrului și 234 secții de votare - pentru cetățenii cu drept de vot din străinătate.
În circumscripția electorală Chișinău, inclusiv în suburbii, alegătorii vor fi așteptați să-și exercite dreptul la vot la 306 secții de votare.
Lista secțiilor de votare, inclusiv adresele acestora o puteți găsi pe pagina web oficială a Comisiei sau accesând direct linkul: https://a.cec.md/ro/numarul-circumscriptiilor-electorale-si-sectiilor-de-votare-16217.html
Pentru a verifica on-line la ce secție de votare sunt arondați, alegătorii pot accesa pagina https://verifica.cec.md, butonul „Află unde să votezi”, selectând adresa de domiciliu vor afla informația despre secția de votare asociată adresei.
Mai multe informații despre scrutinele din 20 octombrie 2024 puteți vedea pe pagina web oficială a Comisiei https://cec.md, rubricile „Referendum constituțional 20.10.2024” și „Alegeri prezidențiale 20.10.2024”.