Ion Negrei: Declarația de Suveranitate este egală cu Declarația de Independență

  • 23 Iunie 2016 16:42
0%

Unul dintre cele mai importante evenimente, care a precedat Declarația de Independență, s-a produs la 23 iunie 1990, când Sovietul Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldova a adoptat Declarația de Suveranitate.

Acesta a fost un prim pas de ruperea de la Uniunea Sovietică și a reprezentat supremația Constituției și legilor R.S.S. Moldovenești pe teritoriul său.

Istoricul Ion Negrei:  ”Declarația de Suveranitate se egalează într-un fel cu o declarație de independență. Toate popoarele care s-au eliberat de regimuri coloniale au o singură declarație de independență, care rămâne momentul de start, de afirmare a statalității. Conjunctura a fost de așa natură ca am trecut prin două trepte, nu numai noi, dar și republicile baltice, dar aceasta a fost un fel de diplomație de  a nu supăra centrul. O declarare a independenței ar fi fost foarte periculoasă când erau încă organele represive, coercitive, tancuri, armată, securitate, toate acestea erau periculoase. De aceea, s-a mers pe formula proclamării suveranităților, dar suveranitatea presupune independența. Deci, a fost un moment de desprindere de Uniunea Sovietică, când aceasta încă exista.  Momentele pe cere le conține declarația sunt foarte clare și dure”.

Totodată, istoricul Ion Negrei a subliniat importanța Avizului la declarația de Suveranitate, un aviz de apreciere politico-juridică a Tratatului sovieto-german de neagresiune și a Protocolului adițional secret din 23 august 1939 precum și a consecințelor lor pentru Basarabia și Nordul Bucovinei. ”În acest aviz au fost spuse lucruri durute, s-a spus pentru prima dată un adevăr care era spus de istorici și scriitori doar în mass-media, dar atunci aceste adevăruri au nimerit într-un document aprobat de Parlament. În acest aviz se trecea în revistă evoluția structurilor statale pe teritoriul Basarabiei de-a lungul timpului și se pune accent pe tratatul Molotov-Ribbentrop, se arată că acesta a pus baza intervenției militare sovietice în Basarabia în 1940, se mai spune că formarea RSSM în 1940 a fost un act ilegal, deoarece nu a întrunit condițiile de formare a unui stat și de participare a populației la formarea lui. Mai mult, se spune că prin acest act de intervenție din iunie 1940 în spațiul dintre Prut și Nistru s-a instaurat un regim de teroare și s-au produs crime împotriva umanității – foametea, deportările, represiunile. Lucrurile acestea spuse în Aviz serveau ca un temei solid pentru ieșirea noastră din Uniunea Sovietică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chişinău
13,06 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:1 m/s
Thu
17 °C
Fri
17 °C
Sat
17 °C
Sun
17 °C
Mon
14 °C

Curs oficial BNM 23 Octombrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3655 -0.0033
USD 17.3815 0.0298
RON 4.0681 -0.0019
UAH 0.6992 0.0055
RUB 0.2729 0.0006
Arhivă Radio Chișinău