ION VARTA: regimul sovietic a făcut peste un milion de victime în RSSM

  • 29 August 2016 12:35
0%
00:00:00
00:00:00

Istoricul Ion Varta: în debutul său, mișcarea de eliberare națională a românilor basarabeni a avut un mesaj clar, univoc, unionist, mai bine zis de reîntregire... numai că în 1991 nu am avut parte de măcar o brumă de elită politică națională și nu au ieșit în față să preia ștafeta de la scriitori, care au făcut un lucru admirabil în acei ani...

Ion Varta susține că scriitorul Dumitru Matcovschi a fost cel mai indicat să devină un lider autentic național. ”Avea verticalitate conștiință națională românească și un mare curaj. Atunci când s-a întâmplat prima confruntare între nomenclaturiști și Uniunea Scriitorilor, este vorba de iunie 1987 când au descins câțiva mari ștabi comuniști în incinta Uniunii Scriitorilor și s-a produs o primă altercație zdravănă, Dumitru Matcovschi a fost cel mai curajos. A urmat epizodul doi, când cei mai temerari au fost convocați la o ședință a biroului politic al CC al PCRSSM și acolo Matcovschi a ieșit în față cu niște argumente șocante, asta se întâmpla în vara lui 1987. El a invocat cifrele despre foamete, s-a referit la deportări, toate crimele regimului... și atunci, probabil, s-a aprins luminița roșie. Cei din fruntea nomenclaturii sovietice – Grosu, cel care a preluat ștafeta de la Bodiu, primul secretar și ați lideri importanți de atunci și, probabil, că atunci s-a transmis mesajul exact pentru serviciile secrete. Ceea ce i s-a întâmplat lui Dumitru Matcovschi nu a fost un accident întâmplător. Sunt sigur că a fost premeditat și D. Matcovschi trebuia să fie anihilat, fiindcă era pericol pentru imperiu că ar fi putut fi un lider național care ar fi știut să ghideze această masă... Poate cândva o să depistăm documentele din care vom afla cum a fost pus la cale acest omor premeditat”.

Mihai Mogâldea, licențiat în studii politice:
Societatea poate fi consolidată printr-un discurs neutru, pentru că în R. Moldova există partide care promovează discursuri diferite, strategii de politică externă diferite, iar aceste discuri divizează societatea. Însă, ceea ar întări societatea ar putea fi un discurs bazat pe realizări și care ar depăși faza nostalgică. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:6,17 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău