Valeriu SAINSUS: Asistăm la un nou val de migrație a cetățenilor noștri

  • 21 Iulie 2016 11:51
0%
00:00:00
00:00:00

Din perspectivă demografică riscăm să devenim o țară în vid, ceea ce înseamnă că țară vom avea, însă oameni nu vom avea.

Demograful Valeriu Sainsus atenționează că pe lângă problemele economice care influențează decizia familiilor de a naște copii, din anii 90 a crescut foarte mult gradul de sterilitate a tinerilor, nu doar a femeilor dar și a bărbaților. ”Fiecare a cincea familie din Republica Moldova nu este capabilă să aibă un copil, iar aceasta are urmări foarte profunde asupra reproducerii durabile a generațiilor noi”.

În contextul situației social-economice din țară, asistăm la un nou val de migrație  a cetățenilor noștri, mai semnalează expertul. ”Suntem unica țară care mai exportă populație, de altfel existăm prin exportul de populație. Prin migrație noi îmbătrâni, prin migrație am pierdut multă populație, totodată au apărut un șir de probleme profunde. Dacă de 20 de ani acești cetățeni locuiesc în Europa, mai credeți că ei se vor întoarce înapoi?”. Valeriu Sainsus a menționat că în prezent populația emigrează din Republica Moldova peste hotare pentru a-și reîntregi familiile la noile locuri de trai.  ”Migranții sunt oameni sensibili, simt foarte bine schimbările care au loc în țară, dar atât timp cât nu vor simți schimbări aici, nu se vor întoarce în țară. Cei care am rămas, trebuie să schimbăm țara, sistemul în care trăim”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău