Ion MUNTEAN: Nu există suficientă voință politică pentru dezvoltarea sectorului energetic

  • 10 August 2016 10:08
0%
00:00:00
00:00:00

După destrămarea URSS, R. Moldova a rămas cu o infrastructură energetică învechită, care a necesitat investiții, infrastructură ineficientă și costisitoare, iar investițiile necesare după independență au lipsit - toate descriu vulnerabilitatea R. Moldova.

Ion Muntean, expert IDIS Viitorul, susține că pe parcursul celor 25 de ani de la declararea independenței R. Moldova, nu a fost suficientă voință politică în dezvoltarea și protejarea sectorului energetic. ”Autoritățile de la Chișinău nu au fost suficient de active și chiar nu și-au manifestat interesul în situații reale pentru proiecte investiționale de dezvoltare a industriei energetice, producerii,  inclusiv interconexiuni cu țările vecine, ceea ce demonstrează că nu s-a dorit acest lucru”.

Totodată, potrivit expertului, România este poarta de acces a Republicii Moldova pe piața de energie a Uniunii Europene. ”Prin interconexiunile pe care le are România cu țările europene, Republica Moldova ar putea avea acces la piața liberă a UE, să procure energie de la orice producător. Din punct de vedere strategic, a securității energetice, aceste interconexiuni sunt foarte importante, în primul rând pentru a evita situațiile de criză, cum au fost cele din 2006 și 2009”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:6,17 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău