FOTO | Congres cu participarea a 150 de pedagogi din România și Republica Moldova. „Profesorii au misiunea de a crea nu doar poduri educaționale, ci poduri, în general”
-
24 Iulie 15:25
Aproximativ 150 de pedagogi din România și Rep. Moldova participă la Congresul Cadrelor Didactice al AGIRo care a început astăzi la Chișinău. Sub genericul „Poduri educaționale: România și Rep. Moldova, împreună pentru viitor”, evenimentul reprezintă un pilon esențial în consolidarea comunității educaționale, după cum anunță organizatorii, transmite Radio Chișinău.
Cel de-al 46-lea Congres al Cadrelor Didactice a reunit învățători și profesori de pe ambele maluri ale Prutului, precum și din alte țări ca Ucraina, Serbia sau Ungaria. În discuție au fost puse subiecte ce țin de reziliența emoțională, dar și atragerea cadrelor didactice în pedagogie, a comunicat președinta Asociației Generale a Învățătorilor din România, filiala Rep. Moldova, Mariana Marin.
„Vorbim în aceste zile despre reziliența emoțională, o problemă care am constat-o în ultimul an, am constatat că profesori noștri au nevoie de o cultură și o susținere emoțională. Acest lucru l-am gândit și printr-un program artistic, cu întâlnirea pedagogilor artiști, cum este Maria Iliuț și Ansamblul „Crenguța de Iederă”, Gabriel Nebunu sau Cristina Scarlat. Considerăm că profesorii noștri au nevoie de o stare de bine și de o investiție în emoțiile lor pozitive. O problemă transversală în Congresul nostru este problema atragerii cadrelor didactice în cariera pedagogică. Aceste trei idei ne propunem să le dezvoltăm. ~, a spus Mariana Marin.
Președintele Asociației Generale a Învățătorilor din România, Viorel Dolha, recunoaște că profesorii din Rep. Moldova reprezintă modele și pentru cei din România.
„Colegii din Moldova e sunt modele. Mă întrec în puterea de muncă, în implicarea care o au și în pregătire. Media lor este de o pregătire extraordinară și de o seriozitate profesională desăvârșită”, a declarat Viorel Dolha.
Șefa Institutului Cultural Român din Chișinău, Monica Babuc a subliniat, într-un mesaj video transmis pedagogilor, importanța educației și culturii în pregătirea tinerilor pentru provocările lumii contemporane, inclusiv pandemiile, crizele de valori spirituale și conflictele internaționale.
„Profesorii au misiunea de a crea nu doar poduri educaționale, ci poduri, în general, create de intelectuali pentru a acoperi cu o pânză nouă, puternică a golurilor istorice care au fost create de stăpânirea de peste 200 de ani a Imperiului Rus, iar pe urmă și sovietic în Rep. Moldova, care au dus deseori la ruperea de la rădăcinile și tradiția românească. Ce facem astăzi aici, sunt sigură, contribuie și la acest obiectiv”, a precizat Monica Babuc.
Congresul cadrelor didactice al Asociației Generale a Învățătorilor din Rep. Moldova și România se desfășoară în perioada 24-27 iulie la Chișinău.