Porumbul este afectat de secetă în proporție de 70%-100%, iar floarea soarelui în proporție de 60%-80%, în raioanele de sud

  • 19 Iulie 08:16
Porumbul este afectat de secetă în proporție de 70%-100%, iar floarea soarelui în proporție de 60%-80%, în raioanele de sud

Cultura porumbului a fost afectată de secetă în proporție de 70-100%, iar cea de floarea soarelui - în proporție de 60-80%. Constatarea a fost făcută de cercetătorii științifici de la Centrul Național de Cercetare și Producere a Materialului Semincer și Institutul de Pedologie, Agrochimie și Protecție a Solului „Nicolae Dimo”, care au vizitat 8 terenuri acoperite de respectivele culturi, din Taraclia, Cahul și Cantemir, transmite IPN.

Într-un briefing de presă, ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, a declarat că motivele care au dus la afectarea culturilor, menționate de cercetătorii științifici, țin de seceta pedologică, seceta atmosferică, temperaturile excesiv de ridicate și umiditatea scăzută, precum și temperaturile nocturne de peste +25 de grade Celsius.

Ministrul agriculturii a remarcat că ambele instituții urmează, în 2 săptămâni, să vină cu un program de recomandări foarte clare privind modul în care trebuie să se pregătească agricultorii pentru ca să se facă față schimbărilor climatice. În context, în luna august va avea loc un ciclu de consultări cu agricultorii din raioanele Cantemir, Leova, Cahul, Taraclia, Cimișlia, Basarabeasca, Căușeni și Unitatea Teritorial-Administrativă Găgăuzia.

Vladimir Bolea a îndemnat agricultorii afectați de secetă să-și facă actele de constatare a situației de calamitate naturală, secetă, pentru produsele de grupa a II-a.

Totodată, Ministerul așteaptă date centralizate de la fiecare raion privind starea culturilor, pentru a crea o imagine de ansamblu privind amploarea impactului secetei asupra acestora.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
26,07
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:1,54 m/s
Sat
21
Sun
21
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Arhivă Radio Chișinău