Programul Național „CRIn”, lansat la Chișinău. Organizațiile etnoculturale au semnat o Adresare cu privire la integrarea în UE

  • 25 Iulie 20:00
Programul Național „CRIn”, lansat la Chișinău. Organizațiile etnoculturale au semnat o Adresare cu privire la integrarea în UE

Programul Național „Consolidarea relațiilor interetnice în Republica Moldova în contextul integrării europene – CRIn” a fost lansat la Chișinău. Acesta prevede organizarea și desfășurarea evenimentelor de informare și cultural-artistice ce vor avea drept scop promovarea dialogului intercultural sub egida motto-ului oficial al Uniunii Europene – „Unitate în diversitate”, transmite MOLDPRES.

Programul se va desfășura în localitățile țării populate preponderent de minorități naționale și va include evenimente informațional-educative „Europa în satul meu”, în cadrul cărora vor fi prezentate oportunitățile integrării europene și bunele practici de implementare a proiectelor. Totodată, programul prevede și organizarea manifestărilor cultural-artistice comune „Dragostea mea e Moldova” cu participarea colectivelor artistice locale și regionale ale minorităților și majorității.

Programul „CRIn” a fost creat și este implementat de către Agenția Relații Interetnice împreună cu organizațiile etnoculturale, cu sprijinul Guvernului Republicii Moldova și autorităților publice centrale și locale.

„Programul este consacrat consolidării relațiilor, comunicării dintre comunitățile etnice. Noi vom fi uniți pentru bunăstarea Republicii Moldova”, a menționat directorul general al Agenției Relații Interetnice, Veaceslav Reabcinschii.

Totodată, în cadrul prezentării Programului, liderii organizațiilor etnoculturale au semnat o Adresare către comunitățile etnice din țară privind integrarea în Uniunea Europeană, în care și-au exprimat sprijinul pentru avansarea Republicii Moldova pe calea integrării europene și au cerut forțelor politice și societății civile să conlucreze în această direcție.

Prezentă la eveniment, deputata Marcela Adam, secretara Comisiei parlamentare pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, a subliniat că această inițiativă vine în contextul angajamentului pe care îl are și guvernarea – de a dezvolta comunitățile din Republica Moldova. „Uniunea Europeană este proiectul de pace, proiectul care ne va asigura dezvoltarea zi de zi. Este bine să lansăm acest dialog în care toate etniile să fie alături într-un îndemn comun către Moldova Europeană”, a consemnat Marcela Adam.

În Adresare se arată că integrarea europeană va îmbunătăți protecția drepturilor minorităților etnice prin încadrarea valorilor și standardelor UE cu privire la statul de drept, drepturile omului și combaterea discriminării și altor forme de intoleranță în legislația națională.

Adresarea Organizațiilor Etnoculturale către comunitățile etnice din Republica Moldova cu privire la integrarea în Uniunea Europeană este un document deschis și pentru alte organizații sau autorități publice locale în care locuiesc preponderent reprezentanți ai comunităților etnice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:3,09 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău