Grupul celor Șapte nu va recunoaște ''ocupația'' Peninsulei Crimeea de către Rusia (comunicat)

  • 18 Martie 2021 14:40
Grupul celor Șapte nu va recunoaște ''ocupația'' Peninsulei Crimeea de către Rusia (comunicat)

Grupul celor Șapte (G7) nu va recunoaște "tentativele Rusiei menite să legitimeze ocupația" Peninsulei Crimeea, a anunțat grupul joi într-un comunicat, într-un climat de tensiuni în creștere cu Moscova, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Denunțăm fără echivoc ocupația temporară a Republicii autonome a Crimeei și orașului Sevastopol de către Rusia", susțin cele șapte țări cele mai bogate din lume, la aproape șapte ani de la declanșarea conflictului. "Nu recunoaștem și nu vom recunoaște tentativele Rusiei menite să legitimeze această ocupație", adaugă comunicatul.

Această declarație este la unison cu afirmațiile președintelui american Joe Biden care a declarat la sfârșitul lui februarie că nu va accepta niciodată anexarea de către Rusia a Peninsulei Crimeea în Ucraina.

Ca un semn al hotărârii noii administrații americane de a se opune mai ferm Rusiei, Biden l-a calificat miercuri pe președintele rus Vladimir Putin drept "ucigaș", provocând astfel furia Moscovei.

Conflictul dintre trupele ucrainene și combatanții susținuți de Rusia a făcut peste 13.000 de morți începând din 2014, când Rusia a anexat Crimeea și forțele proruse din estul Ucrainei s-au răzvrătit împotriva Kievului.

"La șapte ani de la anexarea ilegitimă și ilegală a Republicii autonome a Crimeei și orașului Sevastopol de către Rusia, ne reafirmăm susținerea neclintită și atașamentul pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în frontierele sale recunoscute internațional", subliniază miniștrii de externe ai țărilor din G7 (Germania, Canada, SUA, Franța, Italia, Japonia și Regatul Unit"), precum și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate.

"Făcând uz de forță împotriva integrității teritoriale a Ucrainei, Rusia a încălcat fățiș dreptul internațional și a contravenit acestor principii", adaugă ei.

Semnatarii comunicatului se opun "cu fermitate continuării destabilizării Ucrainei de către Rusia și în mod concret acțiunilor pe care aceasta le desfășoară în unele zone din regiunile Donețk și Lugansk, sfidând angajamentele pe care și le-a asumat în cadrul acordurilor de la Minsk".

"Instalarea păcii presupune punerea în aplicare totală a acordurilor de la Minsk. Rusia este parte din conflictul din estul Ucrainei, nu mediatoare în acest conflict", mai subliniază semnatarii.

Sursa foto:  G7/Facebook.com

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău