Recensământ 2024. 597 de mii de locuințe și 860 de mii de persoane au fost au fost recenzate până în prezent

  • 26 Aprilie 12:57
Recensământ 2024. 597 de mii de locuințe și 860 de mii de persoane au fost au fost recenzate până în prezent

597 de mii de locuințe, inclusiv cele ocupate și cele neocupate, precum și 860 de mii de persoane au fost deja recenzate. Numărul populației recenzate include populația cu reședință obișnuită, dar și alte persoane. Colectarea datelor se face de către 4000 de recenzori, a precizat directorul Biroului Național de Statistică, Oleg Cara, într-o conferință de presă, transmite IPN.

Lideri în procesul de recenzare sunt raioanele Glodeni, Orhei, Soroca, Telenești, Ungheni, Călărași, Anenii Noi. Ritmuri mai joase de recenzare se înregistrează în municipiile Chișinău, Bălți, raioanele Briceni, Cimișlia, Cantemir și Cahul. Restul. În restul raioanelor ale țării ritmul este la nivel mediu.

Potrivit lui Oleg Cara, asupra ritmului de colectare a datelor influențează deschiderea populației e a oferi informații. De regulă în regiunile rurale, unde recenzorii unt cunoscuți de populație, oamenii sunt mai deschiși să ofere informații la prima vizită a recenzorului. În Chișinău și Bălți recenzorii fac un efort suplimentar de a convinge oamenii să participe la recensământ, dar și populația, fiind angajată în câmpul muncii, solicită să fie recenzați la anumite ore, fapt ce îngreunează procesul de recenzare.

Populația poate apela la linia verde a BNS pentru întrebări privind recensământul, de la ora 08.00-21.00, dar pot pune întrebări și prin intermediul site-ului BNS. Până astăzi, la linia verde au parvenit 700 de apeluri. Cele mai frecvente întrebări se referă la clarificarea identității recenzorului, solicitări de a fi recenzate mai devreme sau într-o anumită perioadă de timp, corectitudinea completării chestionarelor, privitor la obligativitatea prezentării IDNP-ului. În context, Oleg Cara menționează că IDNP-ul e necesar de a fi prezentat recenzorului de către populație.

La vizitarea gospodăriei, recenzorul trebuie neapărat să se legitimeze, să fie echipat cu chipiu, tricou, vestă și tabletă. Dacă sunt întrebări cu privire la identitatea recenzorului populația este îndemnată să apeleze la linia verde.

Toate răspunsurile obținute de la populație urmează a fi introduse în aplicație de recenzor și la solicitarea persoanei recenzate vor fi oferite explicații privind întrebările din recensământ. Dacă e nevoie de modificat sau completat anumite răspunsuri, acest lucru se poate face până la finele recenzării. Ora de activitate a recenzorului este una flexibilă, între ora 08.00 și 21.00 în zilele de lucru și 10.00 la 21.00 în zilele de odihnă.

Potrivit lui Oleg Cara, Au fost înregistrate unele cazuri de comportament neconform din partea unor persoane și în aceste cazuri au fost sesizată poliția și toate aceste cazuri sunt examinate de organele competente.

Date privind rata de refuz de participare vor fi disponibile la finele recensământului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:6,17 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
15
Fri
11
Sat
12
Arhivă Radio Chișinău