Zece ani de la liberalizarea vizelor pentru R. Moldova. Iulian Groza: „Republica Moldova a făcut economii de peste 270 milioane de euro pe cele 7 miilioane de vize care ar fi trebuit solicitate”

  • 26 Aprilie 13:48
Zece ani de la liberalizarea vizelor pentru R. Moldova. Iulian Groza: „Republica Moldova a făcut economii de peste 270 milioane de euro pe cele 7 miilioane de vize care ar fi trebuit solicitate”

Pe 28 aprilie se împlinesc 10 ani de la liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii Rep. Moldova care călătoresc în Uniunea Europeană. În această perioadă, două milioane de cetățeni ai Rep. Moldova  au călătorit de peste 31 de milioane de ori în statele Uniunii Europene, potrivit datelor statistice. Regimul liberalizat de vize este una dintre deciziile cu cel mai mare impact pentru cetățenii moldoveni, a subliniat, în cadrul unui interviu pentru Radio Chișinău, ambasadoarea Rep. Moldova la Uniunea Europeană, Daniela Morari.

Reformele realizate pentru obținerea regimului liberalizat de vize, în 2014, stau la baza acțiunilor actuale de pregătire a lansării negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, spune ambasadoarea de Rep. Moldova la Bruxelles, Daniela Morari, în cadrul emisiunii Dialog European de la Radio Chișinău.

Mulți au uitat cât de complicată a fost perioada în care trebuia să aplicăm pentru vize. La etapa la care suntem acum, de stat candidat și integrare graduală, suntem interesați  să găsim noi oportunități cu impact similar. Aș face referire la Acordul anunțat anul trecut de reducere a tarifelor la roaming. De asemenea, Rep. Moldova a depus și declarația pentru SEPA, odată admisă nu vor fi percepute taxe pentru transferuri în țările din Uniunea Europeană”, a spus Daniela Morari.

Potrivit datelor statistice, în 10 ani, peste două milioane de cetățeni ai Rep. Moldova, reprezentând circa 80% din populația totală a țării, au călătorit în Uniunea Europeană. Acest lucru a dus la economii de milioane de euro pentru cetățenii Rep. Moldova, spune directorul Institutului pentru Inițiative Europene, Iulian Groza, care era viceministru al Afacerilor Externe în 2014 când țara noastră a obținut regim liberalizat de vize:   

”Practic fiecare dintre noi am călătorit în Uniunea Europeană am mers în medie de cel puțin 15 ori în această perioadă de 10 ani. Acest lucru arată și nivelul nostru de mobilitate și interacțiune. Conform datelor Comisiei Europene timpul mediu pentru eliberare unei vize este de 15 zile, dar nu ea în calcul timpul folosit de noi pentru adunare de acte, programare. Ar fi însemnat vreo 7 milioane de vize pe care ar fi trebuit să le obțină cetățenii noștri, la un preț minim de 35 de euro fiecare a însemnat economii pe care noi cu toții le-am făcut, de peste 270 de milioane de euro”, a afirmat Iulian Groza.

Amintim că, din 28 aprilie 2014, cetățenii Republicii Moldova, deținători de pașapoarte biometrice, se bucură de regim liberalizat de vize la călătoriile de scurtă durată în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele non-membre, dar care fac parte din spațiul Schengen. 

Termenul de ședere este de cel mult 90 de zile, într-o perioadă de 180 de zile, iar regimul fără vize nu acordă drept de muncă în țările europene

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
15
Fri
11
Sat
12
Arhivă Radio Chișinău