Kievul pune restricții la emiterea pașapoartelor pentru bărbații de vârstă militară

  • 25 Aprilie 18:37
Kievul pune restricții la emiterea pașapoartelor pentru bărbații de vârstă militară

Guvernul ucrainean a aprobat reglementări care interzic temporar bărbaților de vârstă militară să solicite pașapoarte în străinătate, înăsprind și mai mult restricțiile în încercarea de a rezolva problema lipsei de trupe, relatează Reuters, la care face referire News.ro.

Noile prevederi și o clarificare ulterioară din partea Ministerului ucrainean de Externe au fost anunțate miercuri, la o zi după ce ministrul de externe Dmitro Kuleba a suspendat până la 18 mai serviciile consulare pentru bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani.

El i-a criticat pe ucrainenii din străinătate pentru că nu servesc în războiul de 26 de luni al țării sale împotriva Rusiei.

Ministerul de Externe a precizat că solicitanții care vor să obțină un certificat special prin care să declare că doresc să se întoarcă în Ucraina vor putea obține ajutor la ambasade și consulate. Serviciile obișnuite, a menționat acesta, vor fi reluate pe 18 mai, iar cererile primite după 23 aprilie vor fi tratate atunci. Tot atunci va intra în vigoare o nouă lege privind mobilizarea, care are ca scop creșterea numărului de trupe prin stimulente pentru voluntari și pedepse pentru cei care se sustrag de la recrutare.

Sute de mii de bărbați ucraineni de vârstă militară trăiesc în străinătate, inclusiv aproximativ 860.000 în Uniunea Europeană, iar țara se confruntă cu un deficit de trupe în campania împotriva armatei mai bine echipate și mai mari a Rusiei.

Ministerul de Externe de la Kiev a precizat că agențiile private nu se vor mai putea ocupa de cererile de pașapoarte, ci doar misiunile guvernamentale.

Noile restricții nu se aplică cetățenilor cărora li se permite în prezent, în timp ce legea marțială este în vigoare, să treacă granițele de stat, inclusiv celor cu dizabilități.

În comentariile sale de marți privind suspendarea serviciilor consulare, Kuleba a argumentat că este o incompatibilitate între faptul că bărbații ce pot fi recrutați trăiesc în străinătate și totuși doresc să beneficieze de serviciile statului. "Șederea în străinătate nu scutește un cetățean de îndatoririle sale față de patrie", a scris el pe X.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:3,09 m/s
Thu
23
Fri
22
Sat
25
Sun
28
Mon
29
Arhivă Radio Chișinău