Declarațiile lui Franco Frattini privind procesul de reglementare transnistreană trezesc îngrijorări la Chișinău

  • 26 Martie 2018 13:40
0%
00:00:00
00:00:00

Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, se va afla într-o vizită de trei zile în Republica Moldova, începând de astăzi, 26 martie. Vizita fostului ministru italian de externe la Chișinău a fost precedată de declarații controversate la o instituție media din Rusia, iar experții susțin că nu sunt premise pentru a aștepta o impulsionare a procesului de reglementare transnistreană.

Franco Frattini va purta discuții cu oficiali moldoveni și cu șefii administrației de la Tiraspol, inclusiv cu ambii reprezentanți politici. De asemenea, el se va întâlni cu ambasadorii rezidenți ai formatului „5+2”.

Comentând vizita sa la Chișinău, Franco Frattini a apreciat progresul dezvoltat toamna trecută în procesul de reglementare și a lăudat părțile pentru abordarea lor constructivă și asumarea responsabilității asupra acestui proces, potrivit unui comunicat al Misiunii OSCE.

Pe de altă parte, la începutul acestei luni, oficialul declara într-un interviu pentru postul rusesc de televiziune Russia Today că discuțiile prind retragerea trupelor și a muniției militare ruse din regiunea separatistă ar trebui amânate până la rezolvarea altor probleme. Aceste declarații au provocat critici din partea politicienilor și a unor experți de la Chișinău.

„Franco Frattini este considerat un simpatizant al Moscovei, iar declarațiile sale au trezit îngrijorări la Chișinău”, a comentat pentru Radio Chișinău, analistul politic Anatol Țăranu. Totodată, în opinia sa, nu există premise pentru a aștepta o impulsionare a procesului de reglementare a conflictului transnistrean.

„Este important ca în cadrul dialogului să fie incluse și subiecte precum respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, iar pentru aceasta este nevoie și de o schimbare a abordării Misiunii OSCE în Republica Moldova”, susține directorul executiv al Asociației Promo-Lex, Ion Manole.

Amintim că OSCE, alături de Rusia și Ucraina sunt mediatori în negocierile în formatul 5+2. Acestea însă trenează, în 2017 fiind organizată o singură rundă de discuții, după o pauză de un an jumătate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău