Beneficiarii războiului. Boomul afacerilor familiei Vlah în România (Revista presei)

  • 25 Aprilie 10:03
Beneficiarii războiului. Boomul afacerilor familiei Vlah în România (Revista presei)

Nu se putea un prilej mai nimerit pentru a-i număra pe agenții Rusiei în Republica Moldova decât spectacolul de la Moscova, unde s-a constituit așa-zisul bloc de opoziție, „Victoria-Pobeda”, scrie Vitalie Călugăreanu într-un editorial publicat de DW. Potrivit ziaristului,  Blocul „Pobeda” pregătește terenul pentru o invazie rusească în Republica Moldova. Dacă Ucraina rezistă, vor acționa prin alegeri pentru instalarea unui regim prorusesc în Basarabia, care să lovească Ucraina din Transnistria, folosind Aeroportul Internațional Chișinău pentru a înlesni rotația trupelor ruse staționate în zona separatistă.

Vor acționa prin manipulare și cumpărare de voturi, ca în alegerile locale din 2023, când Șor a avut mai mulți candidați de rezervă, pentru cazul în care unii – cum s-a și întâmplat – ar fi fost invalidați de CEC. În locul celui exclus, apăreau doi, trei, patru... ar fi apărut oricâți, atât timp cât curgeau fluxurile de bani negri din Rusia, cu care au fost plătite iscoadele din teritoriu pentru a corupe alegătorii. Editorialistul de la DW subliniază că dacă unii încă mai au îndoieli, deși lucrurile sunt foarte limpezi. Când un stat nu poate garanta respectarea legii și admite activități subversive pe teritoriul său, nu mai vorbim de campanie electorală, de competiție politică onestă, ci de „operațiune specială” a unei puteri străine care pune la cale răsturnarea ordinii constituționale în țara ta.

Spectacolul macabru de la Aeroportul Chișinău, când serviciile de informații ruse și acoliții lor din R. Moldova au folosit sute de bătrâni pe post de carne de tun împotriva forțelor de ordine, subliniază încă odată cinismul Kremlinului, scrie Mihai Isac într-un articol din Deschide.md. Potrivit acestuia, lansarea în Federația Rusă a blocului politic Pobeda, oaste de strânsură formată din pseudo-partide finanțate de Ilan Șor și alți oligarhi fugari este doar cea mai nouă acțiune în cadrul războiului hibrid rus. Mișcarea are rolul de a compromite referendumul și exercițiile electorale, blocând drumul european al R. Moldova.

Autoritățile de la Chișinău ar trebui să analizeze legislația care permite înființarea atât de ușoară a aceste partide, care devin vehicule pentru propagarea intereselor rusești în R. Moldova. Găgăuzia s-a transformat într-un berbece geopolitic care este folosit pentru atacarea sistemului politic din R. Moldova din interior. Rezultatul acestui demers se va vedea la alegerile din 2024 și 2025, dar și la referendum, conchide editorialistul de la deschide.md.

Marionete deputatului fugar Ilan Șor s-au reunit pe o scenă de la Moscova în contextul lansării noului Bloc Politic „Victorie”, remarcă și Ziarul de Gardă care scrie   la rubrica ANCHETĂ despre membrii sau președinții partidelor afiliate oligarhului Ilan Șor care au participat la eveniment, printre care se numără și deputata Marina Tauber, care a rămas fără imunitate parlamentară de nouă ori în ultimii șase ani, Vasile Bolea, fostul deputat socialist, care nega în 2023 că Ilan Șor ar avea vreo tangență cu partidul Renaștere pe care-l reprezintă, și bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, care, potrivit Procuraturii Anticorupție (PA), are statut de învinuită în dosarul penal privind acceptarea finanțării ilegale a fostului partid politic „Șor”.  

Unii analiști politici, consultați de ZdG, consideră că odată cu crearea noului Bloc Politic „Victorie” a fost dat startul unei campanii de destabilizare a țării și că Ilan Șor se află „totalmente” în custodia serviciilor de la Moscova.

Beneficiarii războiului. Boomul afacerilor  familiei Vlah în România, titrează Anticorupție. Potrivit unei investigații publicată de Anticorupție.md,  fratele fostei guvernatoare proruse a regiunii găgăuze, Irina Vlah, a ajuns în 2023 pe locul patru în topul exportatorilor de grâu din Moldova în contextul războiului din Ucraina.

Partenerul de afaceri în România a firmei gestionate de Serghei Vlah este o companie elvețiană, care și-a intensificat activitatea comercială cu cereale în zona Mării Negre în ajunul și în timpul invaziei militare ruse în Ucraina  

Boom-ul afacerilor lui Serghei Vlah în timpul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei vine pe fundalul procedurii de insolvență a unei firme de la Comrat, care a acumulat în ultimii ani datorii uriașe atât față de partenerii de business, cât și față de stat. În toată această perioadă, cifrele afacerilor dezvoltate în România și înregistrate pe numele fostei sale soții, Olga Vlah, au explodat în 2022 față de 2021 cu 20.343%. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău