Cotația barilului de petrol este în creștere după anunțul morții influentului general iranian Qassem Soleimani

  • 03 Ianuarie 2020 10:52
Cotația barilului de petrol este în creștere după anunțul morții influentului general iranian Qassem Soleimani

Cotația barilului de petrol a crescut vineri după ce anunțul morții influentului general iranian Qassem Soleimani, ucis mai devreme într-un raid american la Bagdad, a provocat îngrijorări pe piață cu privire la o escaladare a tensiunilor în regiune, informează AFP.

În jurul orei 07:00 GMT, cotația barilului de petrol 'light sweet crude' (WTI) cu livrare în luna februarie afișa o creștere de 3,06% până la  63,05 dolari. Cotația barilului de țiței Brent, referința europeană, cu livrare în luna martie era în creștere cu 3,25% până la 68,40 dolari.

În total, prețul petrolului a înregistrat o creștere de peste 4% după anunțul că cel puțin opt persoane au fost ucise în noaptea de joi spre vineri în timpul bombardamentului asupra unui convoi pe aeroportul din Bagdad, la trei zile după atacarea ambasadei americane de către demonstranți pro-iranieni.

Puternicul general iranian Qassem Soleimani, însărcinat cu afacerile irakiene în cadrul armatei ideologice iraniene, a fost ucis în același bombardament.

Acest raid al armatei americane a generat solicitări de "răzbunare" în Iran și a crescut îngrijorările cu privire la un conflict deschis între Washington și Teheran.

"Tensiunile din regiune au dus la creșterea prețului petrolului" susține David Madden, analist la CMC Markets.

Piața petrolieră a reacționat foarte puțin la situația irakiană în ultimele zile, analiștii estimând că oferta de petrol nu este încă amenințată.

Qassem Soleimani, șeful Forței Qods al Gărzilor Revoluționare însărcinată cu operațiunile externe ale Iranului, a exercitat, în special începând din 2018, o influență cheie în negocierile politice vizând formarea unui guvern în Irak.

Influentul general ucis la vârstă de 62 de ani era unul din cele mai populare personaje din Iran, fiind considerat un adversar redutabil al SUA și al aliaților săi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău