Cooperarea vamală moldo-română | Simplificarea procedurilor vamale și combaterea traficului illicit de mărfuri

  • 04 Noiembrie 2016 16:49
Cooperarea vamală moldo-română | Simplificarea procedurilor vamale și combaterea traficului illicit de mărfuri

Serviciul Vamal al Republicii Moldova și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) din România vor continua implementarea prevederilor Planului de Cooperare.

Un Protocol privind prelungirea valabilității acestuia a fost semnat astăzi de către Directorul General al Vămii, Vitalie Vrabie, și Vicepreședinte ANAF, coordonator al Direcției Generale a Vămilor, Dorel Fronea. Ceremonia de semnare a avut loc în cadrul desfășurării celei de-a IX-a Sesiuni a Comisiei interguvernamentale moldo-române de colaborare economică.

Părțile vor depune, în continuare, eforturi comune pentru prevenirea și combaterea fraudelor vamale, concomitent cu fluidizarea traficului de mărfuri și călători prin punctele comune de trecere a frontierei, precum și pentru securizarea frontierei externe a Uniunii Europene.

Totodată, în vederea asigurării continuității cooperării în domeniul vamal, cele două autorități au convenit asupra promovării în continuare a celor 3 proiecte-pilot la frontiera dintre Republica Moldova și România privind recunoașterea operatorilor economici autorizați (AEO), controlul comun și schimbul de informații vamale prealabile.

În cadrul întrevederii care a precedat semnarea respectivului document, reprezentanții ambelor instituții au remarcat eficiența implementării Planului de cooperare, fiind realizate mai multe proiecte de interes comun care au contribuit la diminuarea fraudelor vamale, în special, a fenomenului contrabandei cu produse de tutungerie.

“Implementarea Planului de cooperare a contribuit semnificativ la intensificarea măsurilor antifraudă și de facilitare a traficului transfrontalier, am reușit să înregistrăm rezultate vizibile. Sunt ferm convins că vom identifica noi mecanisme de asigurare a securității transfrontaliere în regiune”, a declarat Vitalie Vrabie.

La rândul său, Vicepreședintele ANAF, Dorel Fronea, a apreciat colaborarea cu Republica Moldova ca fiind prioritară:“Vom continua să ne implicăm activ în dezvoltarea instrumentelor de interacțiune, iar semnarea Protocolului vizat reprezintă confirmarea acestei intenții.”

Eforturile Moldovei și României sunt confirmate și de ultimele statistici care relevă o diminuare semnificativă a numărului de țigarete de contrabandă provenite din Republica Moldova. Astfel, potrivit celui mai recent studiu al companiei de cercetare Novel Research, în septembrie 2016,  ponderea produselor de tutungerie provenite din Republica Moldova în comerțul ilicit din România s-a redus cu circa 22%, ajungând la 12,4, comparativ cu 34.1% înregistrate în 2011.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:2,57 m/s
Wed
13
Thu
14
Fri
11
Sat
13
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău