Israelul bombardează două cartiere din Rafah, pentru care a ordonat evacuarea (apărarea civilă din Gaza)

  • 06 Mai 17:30
Israelul bombardează două cartiere din Rafah, pentru care a ordonat evacuarea (apărarea civilă din Gaza)

Armata israeliană bombardează luni două cartiere din Rafah, a căror evacuare o ordonase anterior, înaintea unei posibile invazii terestre a orașului palestinian, a anunțat apărarea civilă din Fâșia Gaza, citată de agenția AFP.

„Zonele vizate de ocupația israeliană sunt în apropierea perimetrului Aeroportului Internațional din Gaza, zona Al-Shuka, zona Abu Halawa, zona străzii Salaheddin și cartierul Salam”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al agenției de apărare civilă din Gaza, Ahmed Ridwan. Un alt oficial umanitar a confirmat loviturile, scrie G4Media.

În cursul dimineții de luni, Armata israeliană a început să le ceară palestinienilor să evacueze cartierele estice din Rafah, cele apropiate de granița israeliană, înaintea unei ofensive planificate în această zonă din sudul Fâșiei Gaza.

Civilii au fost îndemnați să se mute într-o zonă umanitară extinsă în zonele al-Mawasi și Khan Younis.

Șeful diplomației europene Josep Borrell a condamnat luni ordinul dat de Israel palestinienilor care locuiesc în estul orașului Rafah de a părăsi orașul din Gaza înainte de un așteptat atac terestru.

„Ordinele Israelului de evacuare a civililor din Rafah prevestește ce este mai rău: mai mult război și foamete. Acest lucru este inacceptabil. Israelul trebuie să renunțe la o ofensivă terestră”, a declarat Borrell într-o postare pe rețelele de socializare.

IDF a început să arunce fluturași în estul Rafah, să trimită mesaje text și să dea telefoane palestinienilor cu instrucțiuni privind zonele care trebuie evacuate și rutele pe care trebuie să le urmeze pentru a ajunge la o zonă umanitară desemnată.

Ordinul de evacuare se aplică deocamdată doar unor cartiere estice din Rafah, și nu întregului oraș din sudul Gaza.

Într-o declarație, armata afirmă că „în conformitate cu aprobarea eșalonului politic, IDF solicită populației, care se află sub controlul Hamas, să evacueze temporar din cartierele estice ale orașului Rafah către zona umanitară extinsă”.

„Această chestiune va progresa treptat, în funcție de o evaluare continuă a situației”, se arată în document.

Zona umanitară extinsă în zonele al-Mawasi și Khan Younis include spitale de campanie și tabere de corturi pentru palestinienii strămutați, IDF afirmând că „a existat un val de ajutor umanitar care a intrat recent în Gaza”.

Punctul de trecere Kerem Shalom cu sudul Fâșiei Gaza rămâne în continuare închis în urma atacului mortal cu rachete al Hamas de ieri asupra trupelor din zonă, dar ar putea fi deschis în urma unei noi evaluări a situației.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,18
Câțiva nori
Umiditate:79 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău