Previziuni meteo pentru vara anului 2024. Trei modele de prognoză indică o singură concluzie: călduri extreme peste emisfera nordică

  • 06 Mai 19:20
Previziuni meteo pentru vara anului 2024. Trei modele de prognoză indică o singură concluzie: călduri extreme peste emisfera nordică

Prognoza meteo pentru vara anului 2024 arată un model de vară dinamic, influențat de tranziția de la ciclul cald El Niño la un ciclu rece La Niña.

Se prognozează că o succesiune de valuri de presiune și anomalii se va extinde din America de Nord până în Europa, scrie news.ro.

Trei sisteme de prognoză pe termen lung arată același lucru: temperaturi peste media normală generate de un acest model dinamic din atmosferă.

Meteorologii europeni și americani estimează că un șir de valuri de presiune și anomalii se va extinde din America de Nord până în Europa.

Va fi extrem de cald în centrul și sudul Europei, mai ales în iulie și august. Este concluzia la care ajung toate cele trei sisteme de prognoză pe termen lung: european, american și britanic.

”La fel ca în timpul iernii, observăm din nou impactul atmosferic al anomaliei ENSO. Aceasta este o zonă a Oceanului Pacific care trece de la o fază caldă la una rece, la suprafața și în adâncurile oceanului.

În emisfera nordică, lunile următoare vor fi o perioadă de tranziție între El Niño (faza caldă) și La Niña (faza rece), care își vor lăsa amprenta asupra atmosferei și a modelelor meteorologice” scriu cei de la severe-weather.eu.

La fel ca în timpul iernii, vedem din nou impactul atmosferic al anomaliei ENSO, consideră cei de la Copernicus.

Aceasta este o zonă a Oceanului Pacific care se schimbă între fazele calde și reci de la suprafața oceanului și dedesubt.

2023 a fost probabil cel mai cald an înregistrat oficial, dar, din acest motiv, 2024 ar putea fi și mai cald, scrie rainviewer. Adică am putea avea un nou record.

Prognoza pentru vara 2024. Trei modele de prognoză pe termen lung

Tendințele de prognoză sunt date în mod clasic de trei modele considerate funcționale la nivel mondial: ECMWF, UKMO și NMME.

”Utilizarea mai multor sisteme de prognoză ne ajută să vedem diferite scenarii potențiale și să vedem cât de bine sunt de acord modelele cu un anumit rezultat” scriu meteorologii de la severe-weather.eu.

European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) este statistic un model mai bun pe termen lung.

”Acest lucru se datorează faptului că ne uităm doar la tendințe și la modul în care modelele meteorologice evoluează la scară largă și pe perioade mai lungi.

Perioada de prognoză pe care ne vom concentra în toate modelele este iunie-iulie-august din 2024.

Aceasta acoperă vara meteorologică și este vârful celei mai calde părți a anului din emisfera nordică.

Semnalele din această prognoză arată o zonă cu temperaturi peste normal și o tendință mai mare de valuri de căldură în sudul Statelor Unite și în părțile nordice și în vestul central superior” precizează meteorologii citați de site-ul specializat în prognoze.

Modelul temperaturii de suprafață din Europa observat de aceștia indică o vreme mai caldă decât în ​​mod normal pe o mare parte a continentului.

Cele mai puternice anomalii și cele mai multe tendințe ale valurilor de căldură sunt peste părțile centrale și sudice ale continentului.

Al doilea model este de la United Kingdom Met Office, de unde și numele sistemului de prognoză, UKMO.

Anomalia de presiune arată un model similar cu cel prezentat de ECMWF – prezintă o zonă de înaltă presiune peste o mare parte a Canadei și nordul Statelor Unite, extinzându-se pe întreg Atlanticul.

Zona de joasă presiune deasupra Statelor Unite este concentrată mai mult pe partea de sud a țării.

Peste Europa, zonele de joasă presiune sunt, de asemenea, separate în două regiuni, spre deosebire de o singură zonă din ECMWF.

Prognoza Nord-American Multi-Model (NMME) combină mai multe soluții pe rază lungă de la diferite centre de prognoză din America de Nord într-o singură prognoză.

Dar se ocupă și de Europa, pentru că cele două continente se influențează reciproc.

Prognoza pentru vară arată o imagine oarecum similară cu ECMWF.

În concluzie, vara va fi mai caldă decât în ​​mod normal în vestul mijlociu, nord-est și sud-vestul Statelor Unite, cu un decalaj în anomaliile calde în centrul Statelor Unite spre est.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:4,63 m/s
Sun
20
Mon
22
Tue
22
Wed
24
Thu
21
Arhivă Radio Chișinău