FMI: Redresarea economică a R.Moldova este mai lentă decât s-a anticipat

  • 03 Mai 18:27
FMI: Redresarea economică a R.Moldova este mai lentă decât s-a anticipat

Redresarea economică a Republicii Moldova este mai lentă decât s-a anticipat, în contextul provocărilor persistente și repercusiunilor războiului Rusiei din Ucraina. Este una din concluziile experților Fondului Monetar Internațional (FMI) care au vizitat Republica Moldova în perioada 22 aprilie – 3 mai, în contextul celei de-a cincea evaluări a programului susținut prin Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanțare extinsă și primei evaluări a programului susținut prin Mecanismul de finanțare pentru reziliență și sustenabilitate, transmite IPN.

Clara Mira, șefa misiunii Fondului Monetar, a declarat că PIB-ul în termeni reali a crescut în 2023 cu 0,7 la sută, sub nivelul de 2 la sută prognozat de FMI la momentul ultimei evaluări de program. Principala cauză a fost redresarea mai slabă a cererii interne, în special având în vedere consumul sectorului privat și investițiile.

Estimările sunt că economia va continua să se redreseze în 2024, cu o creștere economică la nivelul de 2,6 la sută, ceea ce este iarăși un nivel mai jos decât cel prognozat anterior. Printre riscuri se numără posibilitatea unor noi șocuri energetice sau unui nou val de refugiați. Printre factorii favorabili se numără creșterea economică mai rapidă decât s-a anticipat în statele care sunt parteneri comerciali ai Republicii Moldova, avansarea mai rapidă în direcția aderării la UE și accelerarea reformelor structurale.

Potrivit Clarei Mira, bugetul pentru anul 2024 va contribui la consolidarea mecanismelor de protecție socială, sprijinirea în continuare a securității energetice, precum și a investițiilor și reformelor care stimulează creșterea economică. În condițiile în care inflația se încadrează din luna noiembrie a anului trecut în intervalul de variație țintit de BNM, politica monetară promovată este una adecvată. Flexibilitatea cursului de schimb și menținerea unor rezerve valutare suficiente vor juca un rol esențial pentru a ține piept șocurilor. Politica monetară trebuie să aibă în continuare ca scop menținerea stabilității prețurilor.

Potrivit FMI, implementarea programului a fost bună și, în mare parte, în parametrii stabiliți, deși implementarea unor reforme structurale decurge cu întârziere. Autoritățile au respectat toate criteriile de performanță cantitative stabilite pentru 31 decembrie 2023. Au fost îndeplinite criteriile de performanță structurală stabilite pentru 31 decembrie 2023, care au vizat consolidarea administrării fiscale și finalizarea triajului întreprinderilor de stat. A fost adoptată Legea privind acțiunile climatice. Totodată, se atestă întârzieri în implementarea reformelor convenite în vederea consolidării autonomiei instituționale și a guvernanței BNM (termenul fiind stabilit pentru 31 decembrie 2023) și instituirii unei infrastructuri judiciare anticorupție, inclusiv un proces credibil de selectare a judecătorilor (termenul fiind stabilit pentru 31 martie 2024), deși se depun eforturi în acest sens.

Misiunea FMI va continua discuțiile în contextul celei de-a cincea evaluări ECF/EFF și a primei evaluări RSF, cu scopul de a ajunge în viitorul apropiat la un acord la nivel de experți. De asemenea, misiunea și-a reafirmat angajamentul de a sprijini Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
20,7
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:4,15 m/s
Wed
21
Thu
23
Fri
24
Sat
25
Sun
26
Arhivă Radio Chișinău