Contribuția Republicii Moldova la pachetul de extindere va fi transmisă astăzi la Bruxelles

  • 24 Aprilie 13:10
Contribuția Republicii Moldova la pachetul de extindere va fi transmisă astăzi la Bruxelles

Viceprim ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov va transmite astăzi la Bruxelles contribuția națională la pachetul de extindere a Comisiei Europene. Documentul reflectă progresele înregistrate de către autorități la recomandările din pachetul de extindere din anul 2023 și realizarea criteriilor de aderare în perioada iunie 2023-martie curent, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, după ședința cabinetului de miniștri. Oficialul a precizat că a doua parte a contribuției pentru anul 2024 va fi transmisă Comisiei Europene în toamna acestui an, în septembrie, informează Radio Chișinău.

Amintim că pe data de 8 noiembrie 2023, Comisia Europeană a adoptat Pachetul de extindere pentru anul 2023 în care recomandă Consiliului European demararea negocierilor de aderare cu Republica Moldova, țara noastră fiind inclusă în ciclul anual de evaluare a gradului de pregătire pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Pachetul de extindere reflectă progresele înregistrate de Republica Moldova în implementarea reformelor structurale, totodată Comisia Europeană a propus recomandări pentru avansarea agendei europene în anul 2024. Raportul de extindere prezintă realizările înregistrate de Republica Moldova privind cele 9 recomandări ale Comisiei Europene din iunie 2022 în domeniul reformei justiției, deoligarhizării și combaterii corupției, precum și performanțele înregistrate și pașii de urmat pentru criteriul politic, economic și cele 33 de capitole ale aquis-ului Uniunii Europene.

În anul 2023, peste 150 de acte ale Uniunii Europene au fost transpuse în legislația națională, dintre care 64 au fost transpuse în totalitate anunța la mijlocul săptămânii trecute, viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, în cadrul audierilor publice organizate de către Comisia politică externă și integrare europeană.

Finalizarea procesului de vetting și numire a judecătorilor la Curtea Supremă de Justiție, precum și numirea unui nou procuror general, sunt ultimele măsuri care vor completa deplin cele nouă recomandări ale Comisiei Europene asumate de R. Moldova odată cu obținerea statutului de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, în iunie 2022, potrivit raportului prezentat.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:43 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
13
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău