Сăutare:academicieni
Ziua profesională a istoricului. Adriana Cazacu: „Grație eforturilor depuse de istorici, cunoaștem adevărul, cunoaștem cine suntem și ce limbă vorbim, cine ne sunt strămoșii și unde trebuie să mergem”
Ziua profesională a istoricului a fost marcată în acest an la Chișinău prin depuneri de flori la mormintele profesorilor de istorie înmormântați la Cimitirul Central Ortodox, precum și la bustul…
-
18 Iunie 14:37
A fost semnat Pactul pentru Europa de către deputații primului Parlament al Rep. Moldova
Deputați din primul Parlament al Republicii Moldova, reprezentanți ai societății civile și academicieni, au semnat Pactul pentru Europa, inițiat de blocul „Împreună” (Platforma DA, LOC, Partidul…
-
05 Iunie 18:57
Un savant american, laureat al Premiului Nobel, a ținut o prelegere publică la Academia de Științe a Moldovei
La Academia de Științe a Moldovei a avut loc astăzi prelegerea publică online cu genericul „Agricultura, securitatea alimentară, sănătatea solului și încălzirea globală”, susținută de către…
-
06 Martie 09:06
Expoziție de documente „Academicieni din Basarabia și Transnistria (a doua jumătate a secolului al XIX-lea – prima jumătate a secolului al XX-lea)”, deschisă la BNRM
În contextul Zilei Internaționale a Științei, BNRM invită doritorii să viziteze expoziția de documente cu genericul Academicieni din Basarabia și Transnistria. Expoziția cuprinde 110 documente…
-
10 Noiembrie 2023 08:42
Germania cere o reformă radicală a UE: să nu mai existe drept de veto și câte un comisar pentru fiecare țară
Uniunea Europeană trebuie să adopte reforme îndrăznețe în timp ce se pregătește pentru extindere, a spus miercuri ministrul german de externe Annalena Baerbock. În vederea primirii de noi membri…
-
03 Noiembrie 2023 08:46
FOTO | Ședință festivă comună a Academiei Române și Academiei de Științe a Moldovei. Ion Tighineanu: „Întâlnirea de astăzi 31 august 2023 este profund simbolică și emblematică”
De Ziua Limbii Române a avut loc astăzi ședința festivă comună a Academiei Române și Academiei de Științe a Moldovei dedicate sărbătorii naționale și deschiderii Congresului Mondial al Eminescologilor,…
-
31 August 2023 14:11
AI și scrierea cuneiformă: Cum poate inteligența artificială să ajute la descifrarea primelor texte, vechi de peste 5000 de ani
Acest fapt a ajuns cel mai recent în atenția internațională în mai, atunci când un grup interdisciplinar de cercetători în domeniul informaticii și al istoriei a publicat studiul „Traducerea…
-
12 August 2023 15:54
Ministra Sănătății participă la Reuniunea regională la nivel înalt a OMS/Europa privind forța de muncă în sănătate și asistență medicală. Evenimentul are loc la București
În perioada 22-23 martie, ministra Sănătății, Ala Nemerenco participă la Reuniunea la nivel înalt a Biroului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) Europa privind forța de muncă…
-
22 Martie 2023 14:47
La Centrul Academic Mihai Eminescu a fost lansat volumul „Mihai Eminescu, Opere politice”, ediția 2022
În jur de 400 de persoane au participat, săptămâna aceasta, la cea de-a 9-a ediție a inițiativei comunitare de lecturi publice,, Citim Eminescu”, desfășurată la Centrul Academic Internațional…
-
22 Ianuarie 2023 13:15
Descoperirea celui mai vechi ADN din lume oferă indicii despre ecosistemele antice
Cel mai vechi ADN din lume are două milioane de ani și a fost identificat pentru prima dată, astfel deschizând un nou capitol în istoria evoluției, scrie descopera.ro.
-
13 Decembrie 2022 15:27
La Chișinău a început conferința științifică internațională „Securitatea regională în contextul soluționării conflictelor înghețate”
Conferința științifică internațională „Securitatea regională în contextul soluționării conflictelor înghețate” a demarat astăzi la sediul Agenției pentru Știință și Memorie Militară.
-
27 Octombrie 2022 16:35
Trei ex-președinți pledează pentru menținerea, modernizarea și dezvoltarea Academiei de Administrare Publică în calitate de instituție independentă
Trei ex-președinți ai Rep. Moldova pledează pentru menținerea, modernizarea și dezvoltarea Academiei de Administrare Publică în calitate de instituție independentă.
-
02 Iulie 2022 09:53
Anatolie Topală: Prin acest proiect de reformă nu se lichidează instituțiile, ci risipa banilor
Proiectul de reformă ce prevede reorganizarea prin fuziune a unor instituții din domeniile educației, cercetării și inovării care a provocat o serie de nemulțumiri în mediul academic, inclusiv în…
-
01 Iulie 2022 13:02
„Mecanism special pentru banii Centralei de la Cuciurgan” (Revista presei)
Revista presei - 1 iulie.
-
01 Iulie 2022 10:47
O grupare criminală specializată face contrabandă cu artefacte istorice de mare valoare din Ucraina, care sunt duse în Rusia
O grupare criminală specializată face contrabandă cu artefacte istorice de mare valoare din Ucraina, care sunt duse în Rusia, potrivit unei echipe internaționale de academicieni și experți în tehnologie…
-
12 Iunie 2022 13:50
Marea Britanie anunță o nouă schemă de vize pentru "cei mai străluciți absolvenți" din lume. Condițiile pentru a fi eligibil în program
Absolvenții celor mai bune universități din lume vor fi eligibili pentru vize de muncă în Marea Britanie, în cadrul unei noi campanii de vize care urmărește să îi atragă pe "cei mai străluciți…
-
30 Mai 2022 14:54
Un medicament comun administrat copiilor ar putea fi cauza hepatitei misterioase. Trei sferturi dintre cei diagnosticați l-au utilizat înainte de declanșarea bolii
Experții în Sănătate din Marea Britanie au anunțat două posibile cauze ale hepatitei misterioase care face din ce în ce mai multe victime în rândul copiilor din toată lumea, scrie ziare.com.
-
09 Mai 2022 12:04
Ioan-Aurel Pop, reales marți într-un nou mandat de președinte al Academiei Române. „Președinția Academiei Române e o răspundere excepțională”
Academicianul Ioan-Aurel Pop, reales marți într-un nou mandat de președinte al Academiei Române, afirmă că încrederea acordată de membrii Adunării Generale reprezintă o mare răspundere și dă…
-
05 Aprilie 2022 14:09
MEMORIAL BASARABEAN / Ion Negrei despre Unirea Basarabiei cu România: Românii basarabeni nu puteau să trăiască veșnic într-o împărăție străină. Daniel Ciugureanu – o personalitate a Unirii, pe care Stalin a dorit s-o șteargă din memoria colectivă (AUDIO)
La 27 martie marcăm 104 ani de la Unirea Basarabiei cu patria mamă, România, în 1918. Basarabia, răpită în 1812, în urma unor tertipuri diplomatice de către Imperiul Rus (după încheierea războiului…
-
30 Martie 2022 10:06
O conferință științifică dedicată împlinirii a 104 ani de la Unirea Basarabiei cu România a avut loc la Centrul Academic Internațional ”Mihai Eminescu”
O conferință științifică dedicată împlinirii a 104 ani de la Unirea Basarabiei cu România a avut loc astăzi la Centrul Academic Internațional ”Mihai Eminescu” din Chișinău. În comunicările…
-
25 Martie 2022 13:50