Ziua profesională a istoricului. Adriana Cazacu: „Grație eforturilor depuse de istorici, cunoaștem adevărul, cunoaștem cine suntem și ce limbă vorbim, cine ne sunt strămoșii și unde trebuie să mergem”
-
18 Iunie 14:37
Ziua profesională a istoricului a fost marcată în acest an la Chișinău prin depuneri de flori la mormintele profesorilor de istorie înmormântați la Cimitirul Central Ortodox, precum și la bustul istoricului Nicolae Iorga din Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt. O ședință festivă consacrată acestei zile, care a întrunit oficiali, academicieni, istorici a fost organizată la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, transmite Radio Chișinău.
Cu un mesaj de felicitare pentru istorici în debutul evenimentului a venit secretara de stat la Ministerul Educației și Cercetării, Adriana Cazacu. Aceasta a spus că istoricii sunt străjerii care au grijă ca știința istorică să funcționeze impecabil. Adriana Cazacu a subliniat că datorită istoricilor cunoaștem trecutul adevărat, în ciuda falsurilor diseminate de Rusia țaristă și sovietică.
„Istoria poporului, a țării noastre a fost destul de vitregită, destul de nedreaptă. Din cauza că țara noastră fiind, mai întâi, sub ocupație țaristă, ulterior sovietică, noi am fost lipsiți de posibilitatea de a cunoaște istoria adevărată, istoria noastră națională. Ni s-a impus o istorie străină, plină de falsuri, care avea drept scop de a ne dezbina și de a disemina ură. Totuși, grație eforturilor depuse de istorici, cunoaștem adevărul, cunoaștem cine suntem și ce limbă vorbim, cine ne sunt strămoșii și unde trebuie să mergem. Grație dvs. avem și cunoștiința faptului că suntem europeni și că trebuie să mergem în marea familie europeană”, a spus Adriana Cazacu.
Asociația Istoricilor din Rep. Moldova împlinește în acest an 35 de ani de la înființare. Directorul Asociației, Anatol Petrencu, a ținut să amintească despre faptul că datorită cercetărilor istoricilor realizate în anii 1989-1990, s-a reușit provocarea mișcării de renaștere națională.
„Instituirea sărbătorii profesionale Ziua Istoricului este o recunoaștere a contribuției istoricilor la procesul de revenire la valorile autentice naționale, este un proces de apreciere din partea statului pentru promovarea adevărului și valorilor democratice”, a precizat Anatol Petrenco.
Evenimentul a fost organizat de către Asociația Istoricilor din Rep. Moldova „Alexandru Moșanu”, Institutul de Istorie din cadrul Universității de Stat din Moldova în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei și Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală.
Ziua Istoricului este anual marcată la 18 iunie în Republica Moldova, sărbătoarea fiind instituită în anul 2011.