Academicieni și oameni de cultură de la Chișinău s-au reunit în cadrul unui simpozion științific dedicat omagierii a 90 de ani de la nașterea lui Grigore Vieru
-
14 Februarie 14:48
![Academicieni și oameni de cultură de la Chișinău s-au reunit în cadrul unui simpozion științific dedicat omagierii a 90 de ani de la nașterea lui Grigore Vieru Academicieni și oameni de cultură de la Chișinău s-au reunit în cadrul unui simpozion științific dedicat omagierii a 90 de ani de la nașterea lui Grigore Vieru](https://media.radiochisinau.md/image/202502/640x360/252611-206875.jpg)
Astăzi, 14 februarie, marcăm 90 de ani de la nașterea poetului Grigore Vieru, una dintre figurile emblematice ale literaturii naționale. Cu această ocazie, sunt organizate mai multe evenimente de omagiere a lui Grigore Vieru și a operei sale. La Academia de Științe a Moldovei a avut loc un simpozion științific intitulat „Legământ cu Eminescu”. Evenimentul a reunit academicieni, oameni de cultură care au evocat personalitatea și opera poetului, transmite Radio Chișinău.
Grigore Vieru a redat demnitatea limbii noastre, a valorilor și rădăcinilor noastre spirituale, iar „Legământul” lui Vieru cu Eminescu este un legământ cu valorile și izvoarele spirituale românești într-o perioadă când limba română era umilită, a subliniat academicianul Mihai Cimpoi.
„Am considerat că e oportună o comunicare despre modul în care Grigore Vieru îl vede pe Eminescu, începând cu acel legământ care a fost scris în 1964. Acest legământ nu a fost doar ceea ce oferă dicționarele noastre, texturile noastre de promisiune solemnă. A fost un legământ cu valorile noastre, un legământ cu izvoarele noastre, cu istoria noastră care ne este curată, cu limba română care a fost umilită. Grigore Vieru este unul dintre cei, din generația anilor 1960, care a redat demnitatea limbii noastre, valorilor noastre, rădăcinilor noastre spirituale. Iată că pe Vierul îl surprindem mergând pe urmele lui Eminescu”, a spus Mihai Cimpoi.
Prezent la eveniment, fiul scriitorului, Călin Vieru, a dezvăluit complexitatea relației cu tatăl său și povestit cum poetul era frecvent cufundat în procesul creativ și în întâlnirile cu cititorii săi.
„Cred că nu mi-ar ajunge două-trei vieți pentru a mulțumi că am fost binecuvântat să mă nasc în familia Vieru. Și oricâte zile îmi va mai lăsa Dumnezeu pe pământ, atât timp voi munci la ceea ce înseamnă mesajul și opera viereană. Da, de multe ori tata era aici cu noi. Stătea aproape de noi, dar nu era cu noi foarte des. Nu putea. Putea să nu vadă foarte multe lucruri importante care se întâmplau pe fundal. Putea să plece”, a spus Călin Vieru.
Tot astăzi, a fost lansat un volum reprezentativ de poezii ale lui Grigore Vieru în limba azeră care include 76 de creații ale poetului - o punte către răspândirea creației marelui poet, a subliniat vice-președintele al Academiei, Ion Hadârcă.
„Este un fel de antologie în care sunt pomeniți toți înaintașii din linia eminesciană, cei care s-au sacrificat pentru limba română. Această continuitate este subliniată și în genericul simpozionului nostru științific „Legământ cu Eminescu” al lui Grigore Vieru. Eu cred că, în acest fel, s-a zidit o punte excepțională care urmează să continue în aceeași linie”, a subliniat Ion Hadârcă.
Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935 în satul Pererâta, pe malul Prutului. A debutat cu placheta pentru copii „Alarma”, în 1957, urmată de alte cărți pentru cei mici. „Albinuța: cartea preșcolarului” și „Abecedarul” rămân cele mai îndrăgite și vândute cărți ale poetului. În 1988 i-a fost acordată cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii - Diploma de Onoare „H. Ch. Andersen”. Grigore Vieru este un simbol al renașterii naționale de la sfârșitul anilor 80. În 1996 a fost decorat cu ”Ordinul Republicii”. S-a stins din viață la 18 ianuarie 2009 în urma unui accident rutier. Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul „Steaua României”.