Ministra Sănătății participă la Reuniunea regională la nivel înalt a OMS/Europa privind forța de muncă în sănătate și asistență medicală. Evenimentul are loc la București

  • 22 Martie 14:47
Ministra Sănătății participă la Reuniunea regională la nivel înalt a OMS/Europa privind forța de muncă în sănătate și asistență medicală. Evenimentul are loc la București

În perioada 22-23 martie, ministra Sănătății, Ala Nemerenco participă la Reuniunea la nivel înalt a Biroului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) Europa privind forța de muncă în sănătate și asistență medicală, care se desfășoară la București, România, anunță Ministerul Sănătății.

Criza cadrelor medicale, recrutarea și menținerea forței de muncă în sănătate, în special în zonele rurale și îndepărtate, sănătatea mintală precară a personalului medical sunt principalele provocări din regiune, abordate în cadrul reuniunii. Reprezentanți din peste 50 de state membre ale OMS/Europa, majoritatea funcționari de nivel superior din cadrul ministerelor sănătății, identifică împreună acțiuni de răspuns la provocările legate de forța de muncă în sănătate, în scopul susținerii și protejării cadrelor medicale. Au fost invitați să participe la discuții și lucrători medicali, academicieni, experți ai asociațiilor profesionale și organizațiilor neguvernamentale din domeniu.

În cadrul întrunirii, Ala Nemerenco a menționat că în Republica Moldova deficitul de forță de muncă în sănătate este influențat major de migrația cadrelor medicale din țară. De asemenea, mulți medici sunt la vârsta de pensionare, iar tinerii nu acceptă să lucreze în sate, comune și raioane. În acest context, ministra Sănătății a vorbit despre strategiile dezvoltate, prioritățile pentru atragerea și menținerea personalului medical în mediul rural, precum îmbunătățirea în continuare a condițiilor de muncă, creșterea salariilor, plata indemnizațiilor, investiția în dezvoltarea profesională a forței de muncă, etc.

Necesitatea organizării acestui eveniment a fost accentuată de constatările raportului OMS/Europa care denotă că toate țările din Regiunea Europeană a OMS – 53 de state din Europa și Asia Centrală – se confruntă cu provocări semnificative legate de insuficiența forței de muncă în sănătate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:4,63 m/s
Mon
17
Tue
18
Wed
19
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău