Un savant american, laureat al Premiului Nobel, a ținut o prelegere publică la Academia de Științe a Moldovei

  • 06 Martie 09:06
Un savant american, laureat al Premiului Nobel, a ținut o prelegere publică la Academia de Științe a Moldovei

La Academia de Științe a Moldovei a avut loc astăzi prelegerea publică online cu genericul „Agricultura, securitatea alimentară, sănătatea solului și încălzirea globală”, susținută de către prof. Rattan Lal, laureat al Premiului Nobel pentru Pace (2007) și al Premiului Mondial pentru Alimentație (2020), de la Centrul pentru Managementul și Sechestrarea Carbonului (Universitatea de Stat din Ohio, SUA), informează MOLDPRES.

La eveniment au participat academicieni din R. Moldova și România, cercetători științifici din ambele țări, precum și studenți de la universități. În debutul manifestării, președintele AȘM,  Acad. Ion Tighineanu a menționat că profesorul Rattan Lal este membru al Consiliului Internațional pentru Dezvoltare în Alimentație și Agricultură, fiind nominalizat în această  funcție  de către Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden.

Potrivit sursei citate, savantul american de origine indiană Rattan Lal este bine cunoscut comunității științifice din R. Moldova grație luărilor sale de cuvânt și prelegerilor publice prezentate în decursul ultimilor ani cu diverse ocazii: în cadrul “Săptămânii Științei”, dedicate împlinirii a 60 de ani de la fondarea AȘM; în cadrul Sesiunii a IX-a a Adunării Generale a AȘM din 28.03.2022; în cadrul Conferinței Internaționale „Științele Fundamentale pentru Dezvoltare Durabilă și Pace” organizată de AȘM la 28.09.2022 etc.

În prelegerea sa, prof. Rattan Lal a menționat, între altele, că sănătatea omului depinde în mare măsură de sănătatea solului. Din păcate,a constatat savantul, o treime din  toată suprafața solurilor de pe glob este degradată, iar emisiile de gaze în agricultură sporesc  anual cu 1%. ”Risipa de alimente  este de peste peste un miliard de tone, ceea ce constituie circa 40 la sută din tot consumul anual. Totodată, omenirea este axată pe trei culturi cerealiere (orez, grâu și porumb). Costul anual al degradării constituie 400 mlrd. dolari SUA”, a specificat profesorul Rattan Lal.

Pe marginea raportului s-au expus academicienii Cristian Hera, Valeriu Tabără și Ioan Jelev. În cadrul manifestării, membrul corespondent  al AȘM Boris Boincean a prezentat proiectul ”Rezoluția solului”,  prin care se propune promovarea solului  din stepa Bălțiului drept obiect de patrimoniu al țării, menționând că mai mulți savanți din Polonia, Canada și alte  state  susțin această inițiativă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău